Авторът на фразата "руски военен кораб, иди на@уй" се върна от руски плен

На 24 март се извърши първата пълноценна размяна на военнопленници с Русия

Иван Табурец връчва наградата на Роман Грибов
Иван Табурец връчва наградата на Роман Грибов Източник: МВР на Украйна

Военнослужещият от Граничната служба на Украйна Роман Грибов, който е служил на Змийския остров, се върна у дома, в Черкаска област, от руски плен. Той е авторът на фразата "руски военен кораб, иди на@уй", която стана популярна сред украинците и чужденците като символ на украинската съпротива срещу руските окупатори. 

 

 

Това съобщава Министерството на вътрешните работи на Украйна в своя Telegram канал. Началникът на администрацията на Черкаска област Иван Табурец връчи на своя съгражданин медал "За заслуги пред Черкаска".


 

"Имам честта да поздравя нашия легендарен военен. Роман участва в отбраната на Змийския остров. Като черкаски гражданин заедно със своите побратими демонстрираха пред целия свят твърдост и здравината на украинския дух, нашата несъкрушимост", написа Табурец в своя Telegram канал.

 

Припомняме, че вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви, че на 24 март се извърши първата пълноценна размяна на военнопленници с Русия: 10 украински военнослужещи бяха разменени за 10 руски военни, взети в плен. Разменени бяха и 11 руски моряка, спасени от потопен до Одеса руски военен кораб, срещу 19 украински моряка от кораба "Сапфир", зафладян от руснаците при опит да изведе украинските граничари от Змийския остров.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени