Авторитетният IISS: Русия е загубила половината от своите съвременни танкове във войната срещу Украйна

Тежки загуби е претърпяла и руската бойна авиация

Унищожена руска военна техника
Унищожена руска военна техника Източник: Telegram

По време на пълномащабната война срещу Украйна Русия загуби около 50% от предвоенния си флот от модерни танкове Т-72Б3 и Т-72Б3М. Това отбелязва старшият изследовател на Международният институт за стратегически изследвания (IISS) Джеймс Хакет във  въведението  към "Военен баланс на 2023 г.".

 

Според него руските въоръжени сили са претърпели сериозни загуби на персонал и техника по време на пълномащабното нахлуване в Украйна. В същото време, в резултат на мобилизацията на Москва, броят на личния състав на руската армия се е увеличил в сравнение с предишни години.

 

Руският танков парк е претърпял значителни загуби. Според оценките на института, Русия е загубила около 50% от съвременните танкове Т-72Б3 и Т-72Б3М, налични преди войната. Много танкове модел Т-80 също са загубени. 

 

"Програмата за модернизация на Т-72Б3М започна едва през 2014 година. Например, той е оборудван с по-модерна динамична броня и по-нова компютърна система за управление на огъня. Във връзка със загубите съставът на руския танков парк се е променил. Русия все повече използва старо оборудване, което е върнато на въоръжение", се казва в доклада на IISS,  цитиран  от "Шпигел".

 

Тежки загуби е претърпяла и руската бойна авиация. IISS изчислява, че Русия е загубила около 6 до 8 % от тактическите си изтребители през 2022 г., а от някои видове самолети дори 10 до 15 %. Сред тях е многоцелевият боен самолет Су-30СМ, които е въведен в експлоатация в края на 80-те години на миналия век, както и бомбардировачи Су-24М и по-модерната версия на Су-24М2.

 

Руските ВВС са загубили и много Су-25, които са бронирани щурмови самолети, предназначени да атакуват вражески наземни цели и да подкрепят сухопътните сили. Загубени са немалко и по-модерни изтребители-бомбардировачи Су-34.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени