Бъдещият шеф на ЦРУ: Китай ще е основният геополитически съперник

Очаква се 64-годишният бивш дипломат от кариерата, който е работил както за демократически, така и за републикански администрации, да получи лесно одобрението на Сената

Уилям Бърнс
Уилям Бърнс Източник: Pri

Уилям Бърнс, номиниран от президента на САЩ Джо Байдън за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), заяви днес, че Китай ще е основният геополитически съперник през следващото десетилетие, предаде Ройтерс.

 

Ключът към националната сигурност на Съединените щати е надпреварата с Пекин и противодействието на неговото "хищническо" ръководство, каза бъдещият шеф на ЦРУ на изслушване в Комисията за разузнаването към Сената, част от процедурата по утвърждаването му на поста. 

 

"Днешната обстановка в света става все по-сложна и конкурентна. Това е свят, в който продължават да съществуват познати заплахи - от тероризъм и разпространение на ядрено оръжие до агресивната Русия, провокативната Северна Корея и враждебен Иран. Но това е и свят на нови предизвикателства, в който климатичните промени и отсъствието на глобална сигурност в здравеопазването предизвикват тежки последици за американския народ, където киберпрестъпленията представляват непрекъснато нарастваща заплаха за нашите общества и в който настъпателното, хищническо ръководство на Китай представлява най-големия геополитически тест ", добавя Бърнс.

 

Той нарече Китай "страховит, авторитарен противник", който укрепва способността си да краде интелектуална собственост, да репресира своя народа и да разширява обхвата си и своето влияние в САЩ. Очаква се 64-годишният бивш дипломат от кариерата, който е работил както за демократически, така и за републикански администрации, да получи лесно одобрението на горната камара на Конгреса, отбелязва Ройтерс.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени