България не пусна да прелети над територията й самолета на Лавров заради санкционираната Мария Захарова

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти

Мария Захарова
Мария Захарова Източник: РИА Новости

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров не е прелетял над България, а над Турция и Гърция на път за срещата на ОССЕ в столицата на Република Северна Македония Скопие. Това съобщава държавната руската пропагандна агенция ТАСС, като се позовава на данни на специализирания сайт за проследяване на полети "ФлайтАуеър" (FlightAware).

 

След искане от страна на Република Северна Македония София даде разрешение за прелитане на самолета на руския външен министър през българското въздушно пространство. Но в крайна сметка самолетът на Лавров не бе допуснат.

 

Дължината на маршрута на министерския съвет беше около 4000 км, а пътуването отне повече от пет часа, пише ТАСС. Според руския пропаганден рупор българската страна е отказала да допусне самолетът на руския външен министър да прелети, защото на борда му се намира Мария Захарова, официален представител на руското дипломатическо ведомство.

 

В нотата на българското външно министерство, с която ТАСС разполага, се казва по-специално:

"Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на руския външен министър Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с нотата. Разрешението не се отнася за директора на Департамента за информация и преса на руското външно министерство Мария Захарова, която е включена в списъка със санкции в съответствие с действащото законодателство на ЕС".

 

Говорителката на руското МВнР Мария Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти да откажат на самолета на руския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на страната, ако тя е на борда.

 

Арогантността на Запхарова съперничи на тази на руския посленик Митрофанова в София. Ето какво пише още тя:
"Мислеха ли българските служители, че подобни мерки могат да бъдат приложени в отговор към хилядите функционери на НАТО, които са в нашите огледални стоп списъци? Мислеха ли по принцип за създаване на опасен световен прецедент? Мисля, че не. Кой даде право неграмотни чиновници в София да опозорят българския народ? ...Ние, между другото, вече сме в Скопие".

 

Сергей Лавров беше посрещнат в Скопие от руския посланик. Там той участва в 30-ата Министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

 

В Скопие върховният представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел заяви след среща с премиера Димитър Ковачевски, че членовете на ОССЕ остават обединени зад Украйна.

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени