България номинира Кристалина Георгиева за втори мандат като управляващ директор на МВФ

През тази седмица тя беше на посещение в България и заяви, че е готова и за следващ мандат

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева Източник: Twitter

Управителят на Българската народна банка Димитър Радев е номинирал Кристалина Георгиева за втори мандат като управляващ директор на Международния валутен фонд, съобщиха от институцията.

 

"В качеството ми на управител на МВФ за България внесох номинацията на Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ за втори мандат. Г-жа Георгиева ръководи успешно институцията през последните трудни и турбулентни години и спечели доверието и уважението на държавите членки на Фонда", обясни номинацията си Радев.

 

Управителят на БНБ припомня, че преди два дни белгийският вицепремиер Венсан Ван Петегем от името на министрите на финансите на Европейския съюз изрази подкрепата на Кристалина Георгиева за втори мандат.

 

"През последните няколко дни беше изразена широка подкрепа и извън Европейския съюз, което е резултат от успешното лидерство и дейност на г-жа Георгиева в полза на всички държави членки на МВФ", коментира още Димитър Радев.

 

Кристалина Георгиева беше избрана за управляващ директор на Международния валутен фонд от октомври 2019 година. През тази седмица тя беше на посещение в България и заяви, че е готова и за следващ мандат.

 

"Работата ми като еврокомисар по бедствията и авариите ме подготви за тежките ситуации, с които се сблъсках откакто оглавих МВФ. Готова съм за втори мандат", обяви тогава Георгиева. Очаква се през тази година към МВФ да се присъединят още две държави и така във Фонда ще членуват почти толкова, колкото са и членовете на ООН.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени