България очаква от САЩ заместващи способности за въоръжените сили, съобщи министър Николай Милков

Милков изрази очакване до края на април да поеме поста на постоянен представител на България в НАТО

Николай Милков, служебен министър на външните работи
Николай Милков, служебен министър на външните работи Източник: Zonanews

Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е разговарял с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън за осигуряването на заместващи способности за българските въоръжени сили. Милков и Блинкън участват в двудневната среща на външните министри от НАТО в Брюксел.

 

Говорихме за евентуално осигуряване на заместващи способности за нашите въоръжени сили предвид изтичащ ресурс на много от въоръженията, които имаме, поясни Милков пред български журналисти. Той добави, че са били засегнати и теми, свързани с българското участие във формата "Г-7 плюс", иницииран от САЩ. По неговите думи САЩ канят нашата страна като една от държавите от Източна Европа, които могат да допринесат за възстановяването и стабилизирането на Украйна. 

 

Милков съобщи, че се подготвя съвместна декларация на страните от НАТО и Украйна на срещата на върха през юли във Вилнюс, в която да се посочат бъдещите стратегически измерения на отношенията между алианса и Киев. Очаква се тази среща да бъде силен сигнал за подкрепата за Украйна, а и за Русия, която би трябвало да се съобрази с факта на тези стратегически отношения, посочи той.

 

Всички министри виждат Украйна като бъдещ член на НАТО, добави той. По неговите думи се обсъждат възможностите за приемане на план за действия за членството на Украйна в пакта.

 

Потвърждава се категорично решението от срещата в Букурещ от 2008 г. за бъдещо членство на Украйна, посочи министърът. По неговите думи е постижимо Швеция да бъде приета в НАТО до срещата през юли. Той отбеляза, че Унгария е изразила готовност да не бъде последната страна, ратифицирала шведското членство.

 

По повод заличаването с боя надписа с името на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля Милков коментира, че очевидно атмосферата там позволява това да се случва и съществуват елементи на безнаказаност, които благоприятстват подобни действия.


"Доколкото ни е известно, дискутират се варианти на бъдещите текстове, които биха били промяна в конституцията. Бихме искали да бъдем част от този процес, за да може той да върви гладко. Бихме искали да се консултираме с тях по тези въпроси. В този смисъл разговарях вчера кратко с министър Буяр Осман, надявам се те да откликнат", заяви министърът по повод предстоящите промени в основния закон на Северна Македония.

 

Милков изрази очакване до края на април да поеме поста на постоянен представител на България в НАТО. Това е нещо, което бих искал да стане възможно най-бързо, тъй като повече от година нямаме постоянен представител тук, отбеляза той. Министърът добави, че миналата година редовното правителство в продължение на четири месеца не е изпратило редовен представител след освобождаването на поста.

 

По неговите думи служебните правителства са изчакали съставянето на редовен кабинет за определянето на представител. Не съм предлагал своята кандидатура - занесохме в Министерския съвет и при президента осем други варианта за обсъждане, сред които нямаше моето име. Това решение е взето на други нива, поясни той. Милков определи поста като един от най-важните за България в момента от дипломатическа гледна точка.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени