България в ООН: Русия да изтегли безусловно всички сили и техника от суверенна Украйна

Общото събрание на ООН осъди руската агресия, само Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия подкрепиха Москва

Общо събрание на ООН
Общо събрание на ООН Източник: UN

България настоява Руската федерация безусловно да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територията на Украйна в нейните международно признати граници, а страната ни ще продължи да предоставя необходимата подкрепа за всички граждани, които бягат от войната.

 

Така представи българската позиция в годишнината от войната в Украйна заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев пред 11-ата извънредна специална сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по повод войната. Българската позиция беше потвърдена и с гласуването по резолюцията на ОС на ООН, осъждаща Русия за агресията в Украйна.

 

За резолюцията, внесена от Киев гласуваха 141 държави, 32 се въздържаха, а на страната на Русия застанаха 6 страни: Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия, а седмият глас "против" беше на самата Русия.

 

В изказването си на извънредната сесия заместник-министър Коджабашев препотвърди, както сочи прессъобщение от МВнР, "последователната и категорична позиция на България относно силната подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториални води, както и за нейното европейско бъдеще".

 

"Инвазията в Украйна доведе до хиляди жертви и ранени, масово разселване на цивилни и катастрофално унищожаване на критична гражданска инфраструктура”, заяви Костадин Коджабашев и отбеляза, че България ще продължи да предоставя необходимата подкрепа за всички граждани, които бягат от войната.

 

Акцент беше поставен и върху готовността на страната ни да участва според възможностите си във възстановяването на Украйна. Общото събрание на ООН прие, макар и необвързваща, резолюция, която призовава към установяване на мир в Украйна.

 

Приемането ѝ с такова огромно мнозинство има символично и морално значение и показва, че година след началото на войната международната общност не се е пропукала и продължава да осъжда руската агресия, а Москва може да разчита на подкрепата на една и съща "коалиция на позора".

 

За приемането на документа трябваха 2/3 от гласовете. "Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа, самата Русия и Сирия. Многополюсният свят по руски. Мечтата на Путин се изпълни." Така саркастично разчете резултатите от таблото в ООН съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

 

Сред въздържалите се са Китай, Индия, Пакистан, Куба, Иран, Казахстан, Армения и Република Южна Африка. Пекин обясни вота си с "желанието да се отчетат "разумните интереси" на двете страни".

 

"Това е силно свидетелство за солидарността на международната общност с украинския народ в контекста на годишнината от пълномащабната агресия на Руската Федерация. Мощна манифестация на глобалната подкрепа за "Украинската формула на мира", написа в Туитер Володимир Зеленски.

 

Резултатите от гласуването показват сплотеността на световната общност в отношението й към войната на Русия срещу Украйна, заяви върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел в коментар за гласуването в Ню Йорк.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени