Българска банда е обвинена за най-голямата кражба на социални помощи във Великобритания

Депутатката Мел Страйд, която е държавен секретар на Министерството на труда и пенсиите, казва, че е безкрайно горда от работата на следователите за разбиването на тази ОПГ

Заподозрените Галина Николова и Гюнеш Али
Заподозрените Галина Николова и Гюнеш Али Източник: Sky News

Петима български граждани са обвинени като най-големите крадци на социални помощи в криминалната история на Великобритания, съобщава Sky News.

 

Заподозрените са на възраст между 26 и 52 години. Те са уличени в Лондон за създаването на "фабрика" за производство на фалшиви медицински свидетелства и подправени документи, заради което през май ще бъдат съдени за измама и пране на пари.

 

Общият размер на откраднатите средства е над 50 милиона паунда. Прокуратурата показа публично и видеозапис, на който  се вижда как те пръскат банкноти все едно са в чалга заведение.

 

Бандата e подала хиляди фалшиви искания за изплащане на социални помощи (Universal Credit), използвайки фалшиви документи, включително фалшиви фишове за заплати и фалшиви медицински документи, съобщават британските власти.

 

По време на акциите полицията е открила пачки пари, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

 

 Прокурорът Бен Рийд описва разследването като "сложно и предизвикателно", защото е изисквало ефективното взаимодействие между властите на Обединеното кралство и международните партньори в България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността Евроджъст.

 

"Това е най-голямото дело за измама със социални помощи, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс", каза той.

 

"В продължение на няколко години обвиняемите са участвали в заговор за извършат измама в огромен срещу системата за  универсален кредит (социалните помощи), което е струвало на данъкоплатците повече от £50 милиона", разказва прокурорът.

 

Заподозряната Патриция Пенева
Заподозряната Патриция Пенева Източник: Sky News

Българските граждани Галина Николова (38 г.), Стоян Стоянов (27 г.), Цвета Тодорова (52 г.), Гюнеш Али (33 г.) и Патриция Панева (26 г.) са направи самопризнания за извършването на престъпления, свързани с измами и пране на пари.

 

Заподозряната Цвета Тодорова
Заподозряната Цвета Тодорова Източник: Sky News

Депутатката Мел Страйд, която е държавен секретар на Министерството на труда и пенсиите, казва, че е безкрайно горда от работата на следователите за разбиването на тази организирана престъпна група.

 

"Посланието ми е просто – ако извършвате измама с облаги, вие мамите данъкоплатеца и ние ще ви хванем", казва Страйд.

 

Бандата е действала в продължение на четири години и половина, между октомври 2016 г. и май 2021 година, когато заподозрените са арестувани за първи път.

 

Заподозреният Стоян Стоянов
Заподозреният Стоян Стоянов Източник: Sky News

След като е освободен от арестна, един от петимата обвиняеми - Али, е избягал обратно в България. През февруари миналата година след съвместна работа с българските власти, той е екстрадиран обратно във Великобритания, за да се изправи пред правосъдието.

 

И петимата обвиняеми ще се явят за произнасяне на присъдите си в Wood Green Crown Court през май.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени