"Бащата на еврото" Жак Делор почина на 98 години

Председател на Европейската комисия в периода 1985-1995 г., Желор е първият с два и единственият към днешна дата с три мандата начело на институцията, наричана "пазителката на договорите"

Жак Делор
Жак Делор Източник: AFP

На 98-годишна възраст почина французинът Жак Делор, който е фигура в изграждането на единна Европа, предаде Франс прес, като се позова на дъщерята на Делор - Мартин Обри. Делор ще остане в европейската история като "бащата на еврото".


"Той почина тази сутрин (сряда) в дома си в Париж в съня си", поясни Мартин Обри, която е социалистка и е кмет на френския град Лил. През 1995 г. Делор беше начело на допитванията до общественото мнение и социалистите се надяваха да го издигнат за кандидат за президент на Франция, но той отказа да се явява на изборите и попари надеждите им, припомня Франс прес. 


"Изправен пред братоубийствената кавга, противопоставяща се отдясно на Едуар Баладюр и Жак Ширак, социологическите проучвания - каквато и да е тяхната относителна стойност - му предричаха лесна победа. Социалистите с повече или по-малко желание го чакаха. Виртуалният кандидат остави неяснота около намеренията си, преди да обяви по TF1, интервюиран от Ан Синклер на 11 декември 1994 г., че решението му е отрицателно", написа "Фигаро" минути след първоначалния си кратък анонс за кончината на Делор.

 

Председател на Европейската комисия в периода 1985-1995 г., Желор е първият с два и единственият към днешна дата с три мандата начело на институцията, наричана "пазителката на договорите". Като ярък застъпник на европейската интеграция, във време, когато модерната дума е "евросклероза", той изигра ключова роля за формирането на единния пазар, за приемането на еврото и за разширяването на ЕС на изток.


През януари 1990 г. Делор заяви пред депутатите в Европейския парламент, че за Германската демократична република има място в Европейската общност, ако държавата изрази желание да се присъедини. "Той беше известен като скромен във вкусовете си и начина си на живот, трудолюбив, обичащ властта не заради суетата ѝ, а заради средствата, които предоставя, за да се върши работа", пише още "Фигаро".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени