Байдън бори "тръмпизма"

Байдън бе планирал да подпише общо 17 т.н. изпълнителни наредби, които да парафира в първите си часове на поста.

Байдън вече подписа 15 указа и 2 президентски меморандума
Байдън вече подписа 15 указа и 2 президентски меморандума Източник: White House

Още преди инагурацията си Байдън бе планирал общо 17 т. нар. изпълнителни наредби (15 указа и 2 президентски меморандума), които да парафира в първите си часове на поста. Той вече подписа всички тези документи, отменяйки политики на администрацията на Тръмп и предприемайки начални ходове във връзка с пандемията от коронавирус и климатичните промени.
"Някои от указите, които ще подпиша днес, ще помогнат да се промени ходът на кризата с COVID, ще се борим с климатичните промени по начин, по който не сме действали досега, и ще се стремим към напредък към расово равенство и оказване на подкрепа на други общности, които не са получавали подходящо отношение", поясни той.
Като част от първите си действия новият президент пописа указ за връщане на САЩ към Парижкото споразумение за климата; нареди носене на маски на федерално земя и във федералните сгради; отмени строителството на газопровода Keystone XL и сложи край на забраната за пътувания в САЩ от някои преобладаващо мюсюлмански държави.С 15-те си подписани указа за 24 часа Байдън стана най-активният президент в първите дни на управлението си през 21 век. За сравнение: през първите 2 седмици на своя мандат Тръмп е подписал 8 указа; Обама – 9; У. Буш – 2, а Бил Клинтън – 3.

Тази яростна борба с наследството на Тръмп не може да сe обясни по друг начин, освен като желание да се наложи на Америка (а и на света) една левичарска, просоциалистическа в същността си политика, която ще доведе до страховити проблеми най-голямата демокрация в света. Байдън повтори няколко десетки пъти вчера думата "заедно", докато изнасяше безцветна и скучна реч по време на инагурацията си. Тези първи действия на новия президент показват, че ще ставаме свидетели на огромно разминаване между казано и свършено. А това в никакъв случай няма да доведе до обединение на крайно разделената американска нация. Тъкмо обратното - обсебеността, с която Байдън се е заел да бори "тръмпизма" говорят, че той е обикновен подражател на левичарски практики, вкл. извън Америка. Тръмп многократно казваше, че няма да позволи - той и поддръжниците му - тази велика страна да бъде превърната в социалистическа страна. Байдън и неговата администрация ще се опитат да направят точно това и първият резултат от тяхната политика ще бъде задълбочаване на разделението. Нима някой очаква заклетите консервативни няколко десетки милиона американци да се примирят с покваряването в социализъм на Съединените щати?

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени