Байдън е по-добрият вариант за Русия, заяви Путин

Той обаче подчерта, че Москва "ще работи с всеки американски лидер", който бъде избран от гласоподавателите в САЩ

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Kremlin.ru

Американският президент Джо Байдън е "по-предвидим" за Москва от съперника си Доналд Тръмп, но Русия е готова да работи с победителя в президентските избори в САЩ, независимо кой е той, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс и ТАСС. Путин направи това изявление в отговор на въпрос на журналист, запитал го кой президент на САЩ би бил по-добър за Русия. Той посочи, че Байдън е по-опитен и уточни, че е и "предвидим, това е политик от старата школа".

 

Руският президент отказа да коментира дебатите в САЩ за възрастта на Байдън. Той отбеляза само, че при срещата му с Байдън в Швейцария преди три години вече се е говорело, че Байдън има затруднения, но "не видях нищо такова". "Това, което трябва да разгледаме, е че политическата му позиция и позицията на сегашната (американска) администрация е изключително погрешна и вредна", добави Путин.

 

Той обаче подчерта, че Москва "ще работи с всеки американски лидер", който бъде избран от гласоподавателите в САЩ. Освен това Путин изрази благодарност на американския водещ Тъкър Карлсон за публикуването на много гледаното интервю и за ролята му на посредник със Запада. "Тъй като днес не можем да водим пряк диалог, би трябвало да сме признателни на Карлсон за възможността да го направим с неговото посредничество", подчерта Путин.

 

Той заяви, че е "напълно удовлетворен" от дългото интервю, първото за западна медия от началото на руската офанзива в Украйна. Путин добави, че е очаквал агресивно поведение и трудни въпроси от бившия водещ на Фокс нюз.

 

"Не само бях подготвен за това, но и го желаех, защото това щеше да ми даде повод да отговоря по същия начин", отбеляза руският президент. Той обаче похвали "търпението" на консервативния американски журналист, който изслуша дълъг урок по история от Путин по време на интервюто.

 

Истанбулските споразумения между Москва и Киев можеха отдавна да сложат край на конфликта, ако не бяха провалени. подчертава още Путин в интервюто си за журналиста Павел Зарубин, видеозапис на което е публикуван в канала на Кремъл в Телеграм. Той се позова на изказване на Давид Арахамия, ръководител на фракцията на президентската партия "Слуга на народа" в украинския парламент.

 

"Самият Арахамия го каза", посочи Путин, според когото споразуменията са били прекратени от Запада. "Той каза това, което мисли. Защо го каза, не знам, но такъв откровен човек. Той каза, че ако бяхме тръгнали към пълно изпълнение на споразуменията, които възникнаха в Истанбул, войната щеше да спре преди година и половина".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени