Байдън готви изгонването на нови руски дипломати за шпионаж

Изтегля американските части от Ирак

Американският президент Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън Източник: The White House

Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля възможността за изгонване на руски дипломати от страната и налагане на нови санкции в отговор на враждебни действия, приписвани на Русия. Агенция "Блумбърг" съобщи за това, позовавайки се на неназовани американски служители. Според тях администрацията на Белия дом е приключила разследване на предполагаеми "неправомерни действия" от страна на Русия, включително предполагаема намеса в изборите и кибератаки срещу правителствени агенции чрез програмата "Соларни ветрове". Според източници санкциите срещу лица и организации от Руската федерация, както и "експулсирането на руски разузнавачи", които според Вашингтон може да са в САЩ "под дипломатическо прикритие", се считат за потенциални ответни мерки мерки.

 

Както е казал един от събеседниците на агенцията, ответните стъпки на американската страна вероятно ще включват санкции, включително санкции срещу хора, близки до руския президент Владимир Путин, както и срещу органи, свързани с намеса в изборите. Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви, че САЩ ще отговорят до дни на кибератаката и други действия, свързани с Русия. Междувременно Багдад и Вашингтон ще се споразумеят за график за изтегляне на американските бойни части от Ирак. Това ще стане чрез преговори, които ще се проведат покъсно. Това се посочва в съвместно американско-иракско писмено изявление, уточнява АП. Консултациите се проведоха във формат на видеоконференция. Националните делегации бяха водени от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и иракския външен министър Фуад Хюсеин.

 

Във връзка с нарастващия потенциал на иракските сили за сигурност, страните потвърдиха, че сега задачата на силите на САЩ и коалицията е да обучават и инструктират, което позволява да се изтеглят всички останали бойни части от Ирак. В документа се казва още, че иракското правителство е потвърдило ангажимента си да защити персонала, конвоите и дипломатическите съоръжения на глобалната коалиция. Освен това базите, в които са разположени служителите на САЩ и коалицията, са изключително иракски и че чуждестранното военно присъствие служи само за подкрепа на усилията на Ирак в борбата Ислямска държава.

 

Както обяви по-рано в сряда министър-председателят на Ирак Мустафа ал Казими, повишаването на нивото на бойна готовност на националната армия и силите за сигурност, както и успехът в борбата срещу терористите, ще позволи изтеглянето на до 60% на чуждестранния военен контингент. В средата на март президентът на Ирак Барам Салех поясни, че броят на американските войски в страната не надвишава 2500 души. На 5 януари парламентът на арабската република прие резолюция, изискваща пълното изтегляне на всички чужди войски от нейна територия.

Още от "Светът"

Македонският вицепремиер Никола Димитров: Част от исканията на България не съответстват на европейските ценности

На въпрос за сътрудничеството с Гърция вицепремиерът Димитров посочва, че Преспанският договор е бил не само решение на въпроса за името, а и инвестиция в стабилността на региона

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени