Байдън и компания не си поплюват - уволниха назначеният само преди месец президент на Радио "Свободна Европа"

Назначеният само преди месец президент на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода" Тед Липиен и директорите на други две финансирани от американското правителство медийни организации бяха уволнени късно в петък, съобщава радио "Свободна Европа"

Уволненият Тед Липиен
Уволненият Тед Липиен Източник: адио Свободна Европа

Това е изумителен пример за "единство", за "обединение" на разединената американска нация, за потушаването на разделението и т.н. Празните думи на новия американски президент Джоузеф Байдън са дързък опортюнизъм, рядък пример на практикуване на обратното на това, което проповядваш. Нищо, че е казано в една крайно безцветна, скучна и  незапомняща се реч при инагурацията му в четвъртък.
Изпълняващата длъжността изпълнителен директор на Американската агенция за глобални медии (USAGM) Келу Чао е уволнила президента на РСЕ/РС Тед Липиен, както и директорите на Радио "Свободна Азия" и "Мрежата за излъчване в Близкия Изток". Те бяха назначени само преди месец.


Ден по-рано Чао отстрани директора на "Гласът на Америка", неговия заместник, както и ръководителя на Офиса за излъчване в Куба. Тези две организации са собственост на американското правителство. Радио "Свободна Европа/Радио Свобода", Радио "Свободна Азия" и "Мрежата за излъчване в Близкия Изток" са частни организации с нестопанска цел, които получават чрез Конгреса финансиране от американските данъкоплатци.

Уволненията идват след като назначеният от бившия президент Доналд Тръмп директор на USAGM беше принуден да подаде оставка само два часа след встъпването в длъжност на Джо Байдън като президент на 20 януари.

 

Засега не е известно дали някой от уволнените ще обжалва прекратяването на договора си, нито кои ще са техните наследници. Администрацията на Байдън избра ветеранката от Гласът на Америка Келу Чао за временен ръководител на Американската агенция за глобални медии на 20 януари, веднага след оставката на Майкъл Пак.

 

Източник: Свободна Европа

 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени