Байдън и Мун Дже Ин планират съвместна стратегия за Северна Корея

Двамата лидери обещаха да засилят партньорствата за сигурност с Япония

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин
Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин Източник: Yonhap News Agency

Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин и президентът на САЩ Джо Байдън се споразумяха в четвъртък за "всеобхватна" стратегия по въпросите на денуклеаризацията на Северна Корея и мира на Корейския полуостров, предаде южнокорейската информационна агенция Ренхап.

Двамата лидери обещаха да засилят партньорствата за сигурност с Япония. Те също така "споделиха загриженост относно неотдавнашните събития в Мианмар и се съгласиха да си сътрудничат за демократично и мирно разрешаване", се казва в изявление на офиса на Мун.

 

Белият дом заяви в изявление, че Байдън подчертава своя ангажимент за укрепване на алианса между САЩ и Южна Корея и двете страни са се договорили да се координират, съобщава Ройтерс.

Мун приветства "завръщането на Америка" в разгара на нарастващите глобални предизвикателства - пандемията на COVID-19, изменението на климата и икономическата поляризация.

Байдън заяви, че отговорът на изменението на климата ще създаде нови работни места, докато Мун е представил своя амбициозен Green New Deal, насочен към икономическо възстановяване от последиците от коронавируса. Байдън и Мун също се съгласиха за непосредствената необходимост от възстановяване на демокрацията в Мианмар, заяви Белият дом.

Още от "Светът"

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени