Байдън и Си Дзинпин проведоха първия си телефонен разговор след изборите в САЩ

Двамата лидери са обменили мнения относно противодействието на пандемията от COVID-19, общите предизвикателства пред глобалната здравна сигурност, изменението на климата и предотвратяването на разпространението на оръжия

Джо Байдън и Си Дзинпин
Джо Байдън и Си Дзинпин Източник: White House

Американският президент Джо Байдън проведе телефонен разговор с китайския си колега Си Дзинпин, съобщи в писмено заявление Белият дом. Това бе първият пряк контакт на държавния глава на САЩ с лидера на втората по големина световна икономика, откакто спечели президентските избори през ноември и встъпи в длъжност миналия месец, предаде Ройтерс. 

В хода на разговора двамата лидери са обменили мнения относно противодействието на пандемията от COVID-19, общите предизвикателства пред глобалната здравна сигурност, изменението на климата и предотвратяването на разпространението на оръжия.

 

Освен това, добавя Белият дом, Байдън е изразил загриженост относно ситуацията в Хонконг, Синцзян-Уйгурския автономен окръг и Тайван.  "Президентът Байдън потвърди приоритета, който се дава на обезпечаването на сигурността, защитата на просперитета, здравето и начина на живот на американския народ и запазването на свободното и отворено пространство в Индо-Тихоокеанския регион. Президентът Байдън е подчертал дълбоката си загриженост относно принудителните и несправедливи икономически практики на Пекин, репресиите в Хонконг, правата на човека в Синцзян и все по-агресивните действия (на КНР) в региона, включително срещу Тайван", допълват от Белият дом.

Байдън също е предал поздравления и добри пожелания на китайския народ по повод Лунната Нова година. Той коментира разговора с президента на Китайската народна република в "Туитър":
"Казах му, че ще работя с Китай, когато това е от полза за американския народ", пише той. В сряда Байдън, говорейки в Пентагона, заяви, че САЩ създават работна група по Китай, включително за справяне с предизвикателствата в областта на отбраната. По-рано в интервю за телевизия CBS американският президент заяви, че САЩ и Китай не трябва да влизат в конфликт, въпреки силната конкуренция между двете страни. Той подчерта, че "има много неща за обсъждане" със Си Дзинпин.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени