Байдън и Си разговаряха по телефона за първи път от февруари

Беседата е продължила 90 минути

Джо Байдън и Си Дзин Пин
Джо Байдън и Си Дзин Пин Източник: Zonanews

Президентите на САЩ и Китай, Джо Байдън и Си Цзинпин разговаряха по телефона, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции. Така беше сложен край на седеммесечен период без пряка комуникация между ръководителите на двете най-големи световни икономики. Това бе първият телефонен разговор между Байдън и Си от февруари.

 

Беседата се е състояла по инициатива на Байдън и продължила 90 минути, отбеляза Белият дом. Президентите на САЩ и Китай провели обстоен разговор, в който обсъдили тези "сфери, в които нашите интереси съвпадат, и (онези), в които нашите интереси, ценности и перспективи се разминават". Те обърнали специално внимание на отговорността, която двете суперсили имат, за да гарантират, че конкуренцията между тях няма да се превърне в конфликт.

 

Отношенията между Вашингтон и Пекин са в най-ниската си точка от десетилетия и това е едва вторият разговор между Байдън и Си, откакто американският президент встъпи в длъжност през януари. Отделни срещи между представители на американските и китайските власти след първия телефонен разговор между двамата лидери през февруари постигнаха скромен напредък в различни сфери - от климатичните промени през прозрачността за произхода на новия коронавирус до човешките права, отбелязва Ройтерс.

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени