Байдън към Шолц: Ако Русия нахлуе в Украйна, няма да има никакъв газопровод "Северен поток 2. Обещавам ви, че ние ще можем да направим това"

Спирането на "Северен поток 2" е неспазено обещание на Байдън, което той даде по време на предизборната си кампания. "Спрях "Северен поток 2", а той дойде и го пусна" - заяви Тръмп

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Twitter

Ако Русия нахлуе в Украйна, няма да има никакъв газопровод "Северен поток 2". Това заяви американският президент Джо Байдън след среща с германския канцлер Олаф Шолц, предадоха световните агенции. "Ако Русия нахлуе в Украйна, това ще означава танкове и военни, които прекосяват границата на Украйна отново. Тогава няма да има повече "Северен поток 2".

 

Ние ще сложим край на него", заяви Байдън, визирайки газопровода, който свързва Русия с Германия, заобикаляйки традиционния транзитен път за руски газ - Украйна. Байдън не обясни как САЩ ще постигнат това, тъй като въпросът зависи от Германия. На въпрос по темата на общата пресконференция със Шолц, той заяви: "Обещавам ви, че ние ще можем да направим това".

 

Zonannews напомня, че спирането на "Северен поток 2" е неспазено обещание на Байдън, което той даде по време на предизборната си кампания. За разлика от него Тръмп почти бе стигнал до финала относно забраната му с въвеждането на санкции срещу компанията, която стои зад газопровода "Северен поток 2" - Nord Stream 2 AG, и нейния изпълнителен директор Матиас Верних. В началото на май 2021 г. обаче Байдън прекрати санкциите, бе оповестено тогава от държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. Доналд Тръмп тогава заяви: "Спрях "Северен поток 2", а той дойде и го пусна".

 

От своя страна Олаф Шолц заяви, че Вашингтон и Берлин са напълно единни по въпроса за санкции, които да бъдат наложени на Русия в случай на агресия от нейна страна срещу Украйна. Шолц предупреди, че подобна агресия ще струва много скъпо на Русия. ЕС планира внос на газ от САЩ, Норвегия, Катар и Азербайджан Байдън каза, че САЩ, Германия и НАТО са готови да отговорят, ако Русия нахлуе в Украйна.

 

Той обаче подчерта, че дипломацията е най-добрият начин за всички страни за излизане от задънената улица, в която те се намират с Русия относно Украйна. Още в началото на срещата им, президентът на САЩ заяви, че САЩ и Германия работят едновременно за възпирането на руска агресия в Европа, а Шолц каза, че Германия и САЩ са най-близките съюзници и че те работят интензивно заедно.

 

"И това е необходимо, за да предприемем стъпките, които трябва да направим, например да се противопоставим на руска агресия срещу Украйна", допълни той. Украйна е получила от Запада помощи за 1,5 млрд. долара и над 1000 тона оръжия На общата пресконференция след срещата с германския канцлер Байдън увери, че Германия се ползва с пълното доверие на САЩ и я определи като надежден съюзник.

 

"Германия е един от нашите най-важни съюзници в света. Няма никакво съмнение относно съюза между Германия и САЩ. Никакво", акцентира Байдън. Той каза, че със Шолц са обсъдили и принципите на колективната отбрана на НАТО. Обсъдени са били и предизвикателства, идващи от Китай, както и други теми от световния дневен ред. Байдън използва повода на пресконференцията, за да каже, че американските граждани в Украйна, с изключение на дипломатите, трябва да напуснат тази страна заради опасенията от руска инвазия.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени