Байдън каза, че е решил да се кандидатира за нов президентски мандат

Той би бил в края на евентуалния си втори мандат на 86 години

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: ABD

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е решил да се бори за втори мандат на поста и ще обяви официално кандидатурата си "сравнително скоро", предаде Ройтерс. Байдън отдавна загатна, че иска да остане в Белия дом. Липсата на официално съобщение обаче внесе напрежение сред неговите привърженици дали 80-годишният демократ, един от най-възрастните държавни ръководители в света, наистина ще се бори за преизбиране.

 

"Ще го обявим сравнително скоро. Пътуването тук обаче само засили моето чувство на оптимизъм какво може да бъде направено", каза Байдън в края на своето емоционално посещение в Република Ирландия. "(Вече) ви казах, че планът ми е отново да се кандидатирам", допълни той.

 

Зад сцената близки сътрудници на Байдън вече подготвят неговата кампания. Възможно е президентските избори в Съединените щати догодина да се превърнат в своеобразно повторение на предишните. Републиканецът Доналд Тръмп, който напусна Белия дом, след като загуби именно от Байдън, вече обяви своята кандидатура.

 

Възрастта на американския президент обаче прави неговото кандидатиране безпрецедентен и рисков залог за неговата Демократическа партия, която през 2024 г. ще има тежката задача да защити своето мнозинство в Сената и да си върне контрола върху Камарата на представителите.

 

Рейтингът на Байдън отдавна е малко повече от 40 процента и той би бил в края на евентуалния си втори мандат на 86 години - с девет години над средната продължителност на живота на мъжете в Съединените щати.

 

Президентът на САЩ не пие алкохол и прави физически упражнения пет пъти в седмицата. През февруари Байдън премина годишния си медицински преглед като държавен глава и лекарите стигнаха до заключението, че той е "годен за поста".

Още от "Светът"

Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, каза главнокомандващият украинската армия

Евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия

Прочетете повече прочетете повече

Украйна има нужда от помощ също като Израел, каза Зеленски, осъждайки иранското нападение с дронове и ракети

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси

Прочетете повече прочетете повече

Конгресмен републиканец очаква одобрение на помощта за Украйна тази седмица

На свой ред председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че тази седмица конгресмените ще се опитат да приемат законопроект с допълнителна помощ за Израел

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени