Байдън каза, че е решил да се кандидатира за нов президентски мандат

Той би бил в края на евентуалния си втори мандат на 86 години

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: ABD

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е решил да се бори за втори мандат на поста и ще обяви официално кандидатурата си "сравнително скоро", предаде Ройтерс. Байдън отдавна загатна, че иска да остане в Белия дом. Липсата на официално съобщение обаче внесе напрежение сред неговите привърженици дали 80-годишният демократ, един от най-възрастните държавни ръководители в света, наистина ще се бори за преизбиране.

 

"Ще го обявим сравнително скоро. Пътуването тук обаче само засили моето чувство на оптимизъм какво може да бъде направено", каза Байдън в края на своето емоционално посещение в Република Ирландия. "(Вече) ви казах, че планът ми е отново да се кандидатирам", допълни той.

 

Зад сцената близки сътрудници на Байдън вече подготвят неговата кампания. Възможно е президентските избори в Съединените щати догодина да се превърнат в своеобразно повторение на предишните. Републиканецът Доналд Тръмп, който напусна Белия дом, след като загуби именно от Байдън, вече обяви своята кандидатура.

 

Възрастта на американския президент обаче прави неговото кандидатиране безпрецедентен и рисков залог за неговата Демократическа партия, която през 2024 г. ще има тежката задача да защити своето мнозинство в Сената и да си върне контрола върху Камарата на представителите.

 

Рейтингът на Байдън отдавна е малко повече от 40 процента и той би бил в края на евентуалния си втори мандат на 86 години - с девет години над средната продължителност на живота на мъжете в Съединените щати.

 

Президентът на САЩ не пие алкохол и прави физически упражнения пет пъти в седмицата. През февруари Байдън премина годишния си медицински преглед като държавен глава и лекарите стигнаха до заключението, че той е "годен за поста".

Още от "Светът"

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени