Байдън: Китай ще се опита да постигне споразумение с талибаните

Вашингтон блокира достъпа на талибаните до афганистанските авоари

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: iStock

Сигурен съм, че Китай ще се опита да постигне споразумение с талибаните, заяви вчера президентът на САЩ Джо Байдън, предаде Ройтерс. На въпрос от журналист дали е обезпокоен, че Китай ще финансира талибаните, Байдън отвърна: "Китай има истински проблем с талибаните. Затова ще се опита да постигне някакво споразумение с талибаните, сигурен съм. Същото се опитват да направят Пакистан, Русия и Иран. Всички те се опитват да решат какво да правят".

 

САЩ и съюзниците им от Г-7 постигнаха съгласие да координират действията си по отношение на талибаните. Вашингтон блокира достъпа на талибаните до афганистанските авоари, повечето от които се намират в банката на Федералния резерв в Ню Йорк, за да гарантира, че ислямистите ще изпълнят обещанията си за спазване на правата на жените и на международното право.

 

Експерти обаче твърдят, че ефективността на този икономически лост сериозно ще намалее, ако Китай, Русия или други страни предоставят средства на талибаните. Италия, като председател на Г-20, в която членуват Китай и Русия, полага усилия да проведе виртуална среща на организацията, която да бъде посветена на Афганистан. До момента обаче няма уточнена дата.

 

 

Китайският външен министър Ван И заяви миналия месец в телефонен разговор с американския държавен секретар Антъни Блинкън, че международната общност трябва да си сътрудничи с талибаните и да ги тласка в правилната посока.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени