Джо Байдън: Китайският план за мир е изгоден само за Русия

Джо Байдън потвърди, че засега Съединените щати няма да изпратят на Украйна изтребители F-16

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Pixabay

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази скептицизъм по отношение на китайския мирен план за Украйна. В интервю за телевизия ABC той коментира, че в плана "няма нищо, което ще бъде от полза за някой друг, освен за Русия".

 

"Руският президент Владимир Путин аплодира (плана, бел. ред.), така че как би могъл той да бъде нещо добро?", попита реторично Байдън.

 

Схващането, че Китай може да договори края на войната, не е разумно, категоричен е американският президент.

 

Китайският план за мир в Украйна призовава и двете страни в конфликта да се споразумеят за постепенна деескалация и предупреждава да не бъдат използвани ядрени оръжия. Той до голяма степен повтаря позицията, възприета от Китай от началото на войната.

 

Джо Байдън потвърди, че засега Съединените щати няма да изпратят на Украйна изтребители F-16, за каквито настоява украинският му колега Володимир Зеленски.

 

В интервюто американският президент потвърди, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат на поста догодина, но в същото време уточни, че няма да бърза да обявява официално своята кандидатура.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Украинците, които се бореха срещу нацизма през Втората световна война, отново се надигат срещу злото

Призивите, резолюциите и половинчатите санкции не ги спират. И единственият въпрос, който днес вълнува Путин, е, кой ще е следващият, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Подслушвателни устройства бяха открити в зала, отредена за заседание на полското правителство

Полша е разпределителен транспортен възел за военните доставки на Запада за Украйна по време на съпротивата на Киев срещу продължаващата трета година руска инвазия и съответно Варшава е с повишено внимание за всякакви признаци на шпионска дейност

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени