Байдън обяви, че САЩ ще защитят Тайван, ако Китай го атакува

Пекин и Москва знаят, че разполагаме с най-могъщата армия в човешката история, заяви американският президент

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: iStock

САЩ ще защитят Тайван, ако Китай го атакува, заяви американският президент Джо Байдън, предаде Ройтерс. В отговор на въпрос дали САЩ имат ангажимент по отношение на отбраната на Тайван, Байдън заяви, че Съединените щати биха се притекли на помощ на Тайван, който се оплаква от засилващ се военен и политически натиск от страна на Пекин да приеме китайския суверенитет.

 

Байдън заяви, че хората не бива да имат съмнения по отношение на военната мощ на Вашингтон, тъй като "Китай, Русия и всички останали по света знаят, че ние разполагаме с най-могъщата армия в човешката история".

 

Междувременно Военноморските сили и сухопътните войски на САЩ извършиха три изпитания на прототипи на компоненти от програмите си за хиперзвукови оръжия,които Пентагонът обяви за успешни.

 

"Не искам Студена война с Китай. Искам само Китай да разбере, че ние няма да отстъпим и няма да променим възгледите си", каза още американският президент.

 

Военното напрежение между Тайван и Китай достигна връхната си точка за последните 40 години, заяви този месец тайванският министър на отбраната, според когото Китай е способен да организира цялостна инвазия на Тайван до 2025 г. Наскоро китайската военна авиация извърши рекорден брой нахлувания във въздушното пространство на Тайван.

 

Китай възприема Тайван като една от своите провинции, като често заплашва, че ще прибегне до сила, ако островът официално обяви независимост. Тайван на свой ред казва, че е независима страна и че ще защитава свободите си и демократичната си политическа система.

 

Според Китай, Тайван е най-чувствителният и важен въпрос в отношенията му със САЩ. Съединените щати от 1979 г. признават Китайската народна република, но паралелно с това американският Конгрес налага политиката на предоставяне на оръжия на Тайван за самоотбрана. Една балансирана позиция, която съхранява мира. Съществува обаче риск някое недоразумение да прерасне в конфликт.

 

Шон Тандън от Франс прес цитира началника на американския генерален щаб Марк Мили, който наскоро призна, че се е обадил на началника на генералния щаб на Китай, по време на хаотичния завършек на мандата на Доналд Тръмп, за да увери китайската страна, че американският президент няма намерение да я атакува.

 

Джейк Съливан, съветникът на американския президент Джо Байдън, на въпрос, зададен му неотдавна от Би Би Си, дали САЩ са готови да се намесят военно, за да защитят Тайван, отговори: "Сега ще се опитаме да направим така, че това никога да не става необходимо". 

Още от "Светът"

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Русия си е поставила за цел да превземе град Часов Яр до 9 май, каза главнокомандващият украинската армия

Евентуално превземане на населеното място на запад от опустошения град Бахмут за Деня на победата на Съветския съюз във Втората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската армия

Прочетете повече прочетете повече

Украйна има нужда от помощ също като Израел, каза Зеленски, осъждайки иранското нападение с дронове и ракети

От месеци насам Зеленски призовава западните съюзници на Украйна, най-вече САЩ, да проявят "политическа воля" и да снабдят Киев със системи за ПВО и боеприпаси

Прочетете повече прочетете повече

Конгресмен републиканец очаква одобрение на помощта за Украйна тази седмица

На свой ред председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви, че тази седмица конгресмените ще се опитат да приемат законопроект с допълнителна помощ за Израел

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени