Байдън обяви официално, че ще се кандидатира за втори мандат

Ако спечели втори мандат, в края му той ще бъде на 86 години

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Twitter

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви днес, че ще се кандидатира за втори мандат, съобщиха световните агенции. "Кандидатирам се за преизбиране", заяви 80-годишният американски президент във видеопослание в Twitter.

 

"За всяко поколение идва момент, в който трябва да защити демокрацията. Да отстоява основните си свободи. Вярвам, че това е нашият момент", каза Байдън.

 

"Ето защо се кандидатирам за преизбиране за президент на Съединените щати. Присъединете се към нас. Нека довършим тази работа." Туитът беше придружен от триминутен видеоклип - първият от кампанията му за изборите през 2024 г.

 

Записът започва с кадри от нападението срещу Капитолия, извършено на 6 януари 2021 г. от поддръжници на експрезидента Доналд Тръмп. "Когато се кандидатирах за президент преди четири години, казах, че водим борба за душата на Америка, и все още я водим", заявява президентът на САЩ.

 

"Това не е подходящ момент да сме самодоволни. Затова се кандидатирам за преизбиране", допълва той. По време на изборите, които ще се състоят след около година и половина, Байдън ще бъде на 81 години. Ако спечели втори мандат, в края му той ще бъде на 86 години.

 

Президентът на САЩ обаче се надява, че постигнатото през първия му мандат и над половинвековния му опит в политиката ще се окажат за гласоподавателите по-важни от възрастта му, отбелязва Асошиейтед прес.

 

Не се очаква той да срещне затруднения в спечелването на президентската номинация на Демократическата партия. В отговор на обявяването на кандидатурата му Републиканската партия на САЩ обвини президента демократ, че е "откъснат от реалността".

 

"Байдън е толкова откъснат от реалността, че си мисли, че заслужава още четири години на поста, когато единственото, което прави, е да създава кризи", заяви партийната лидерка Рона Макданиъл, цитирана от Франс прес.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени