Байдън подкрепя членството на Украйна в НАТО, заяви Зеленски

Американският президент предложи на Киев 60 милиона долара под формата на помощ за сигурност

Володимир Зеленский и Джо Байдън
Володимир Зеленский и Джо Байдън Източник: Twitter

Президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя бъдещото членство на Украйна в НАТО. Това заяви пред журналисти след срещата си с американския лидер в Белия дом украинският държавен глава Володимир Зеленски. "Говорихме много за НАТО - за мястото, ролята и къде стои Украйна в алианса", поясни той. 

 

Съединените щати могат да използват политиката на санкции в случай на заплаха за енергийната независимост на Украйна след въвеждането в експлоатация на руския газопровод "Северен поток 2", заяви украинският президент Владимир Зеленски. Той е на визита в САЩ, където се срещна с Джо Байдън.

 

"Ако украинските права бъдат нарушени, ако въпросът за енергийната сигурност бъде нарушен, САЩ ще бъдат готови да приложат политиката на санкциите", каза Зеленски, отговаряйки на въпроси на журналисти след среща с американски конгресмени във Вашингтон.

 

"Казах на президента Джо Байдън много открито, че ние, независимо от всичко, ще се борим срещу това енергийно оръжие на Русия", добави той.

 

Украйна и САЩ разглеждат Северен поток 2 като заплаха за европейската енергийна сигурност, следва от съвместното изявление на двете страни относно стратегическото партньорство на двете страни. Киев и Вашингтон се договориха да подкрепят усилията за увеличаване на капацитета за доставките на газ за Украйна от различни източници.

 

По време на срещата със Зеленски Байдън заяви, че партньорството между Киев и Вашингтон ще се засили в бъдеще. Джо Байдън каза на украинския си колега Володимир Зеленски, че Съединените щати са твърдо ангажирани за запазване на териториалната цялост на Украйна и предложи на Киев 60 милиона долара под формата на помощ за сигурност, предаде Ройтерс.

 

"Съединените щати остават твърдо ангажирани към суверенитета и териториалната цялост на Украйна пред лицето на руската агресия", каза Байдън в началото на среща в Овалния кабинет със Зеленски.

 

"Днес ще обсъдим как САЩ могат да продължат да подкрепят Украйна за постигане на напредък в демократичните реформи", добави американският президент.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени