Байдън поиска от Конгреса да одобри рекордната $33 млрд. помощ за Украйна

Допълнителната военна помощ ще включва тежка артилерия, противотанкови комплекси, системи за киберсигурност, най-съвременни средства за ПВО, системи за разминиране

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Twitter

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от американския Конгрес $33 млрд. за хуманитарна и военна помощ за Украйна. Това съобщава CNBC като се позовава на високопоставени представители на американската администрация. 

 

$20,4 млрд. ще бъдат насочени в сферата на сигурността и военната помощ за Украйна, а също за финансиране на усилията на САЩ по укрепване на европейската сигурност в сътрудничество със съюзниците в НАТО.

 

$8,5 млрд. ще бъдат похарчени за подкрепа на украинската икономика, а $3 млрд. за хуманитарна помощ.

 

Според високопоставения източник, допълнителната военна помощ ще включва тежка артилерия, противотанкови комплекси, системи за киберсигурност, най-съвременни средства за ПВО, системи за разминиране.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени