Байдън: Пращаме нови оръжия на Украйна още тази седмица

По-рано днес Сенатът одобри помощния пакет за Киев

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Twitter

САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия и оборудване на Украйна още тази седмица, каза американският президент Джо Байдън, след като помощният пакет за Киев бе окончателно одобрен в американския Конгрес, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван с убедително мнозинство, предаде Ройтерс. Законодателството ще бъде изпратено на Байдън за подпис. Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против".

 

Помощта бе одобрена от Камарата на представителите в събота. Пакетът предвижда средства за Украйна, Израел, Тайван и партньори на САЩ в Индийско-тихоокеанския регион.

 

"Ще подпиша законопроекта и ще направя обръщение към американския народ веднага щом законопроектът пристигне на бюрото ми", се казва в изявление на Байдън, публикувано от Белия дом.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени