Байдън пред ООН: Само Русия е виновна за войната в Украйна

Американският президент призова световните лидери, участващи в сесията на Общото събрание на ООН във вторник да застанат до Украйна срещу руските нашественици

Джо Байдън пред Общото събрание на ООН
Джо Байдън пред Общото събрание на ООН Източник: EPA

"Единствено Русия носи отговорност за тази война. Само Русия има силата да прекрати тази война незабавно". Това заяви Джо Байдън на сесията на Общото събрание на ООН, цитиран от Ройтерс. Той добави, че Москва нарушава Устава на ООН, както и споразуменията за контрол на въоръжаването, и нарече войната в Украйна "незаконна завоевателна война". 

 

Джо Байдън призова световните лидери на Общото събрание на ООН да застанат рамо до рамо с Украйна срещу руските окупатори и заяви, че се надява републиканците в Конгреса също да вземат това предвид. "Русия вярва, че светът ще се измори и ще й позволи да прояви жестокост към Украйна без последствия", каза Байдън в речта си пред Общото събрание на ООН. 

 

 "Ако допуснем Украйна да бъде разчленена, има ли изобщо страна в света, чиято независимост да е в безопасност?", попита риторично Байдън. Украинският президент Володимир Зеленски, който присъства и аплодира изказванията на Байдън преди собствената си реч пред Общото събрание на ООН във вторник, се очаква да посети Байдън в Белия дом в четвъртък и да се срещне и с някои лидери на Конгреса.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени