Байдън: При прекратяване на огъня САЩ биха могли да предложат на Украйна защита, подобна на тази за Израел, преди влизането в НАТО

САЩ вече са най-големият военен поддръжник на Украйна, доставяйки на нападнатата от Русия страна оборудване на стойност 42,8 млрд. долара

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: White House

Президентът на САЩ Джо Байдън днес заяви, че докато Украйна чака да се присъедини към отбранителния съюз на НАТО, САЩ са готови да ѝ предложат защита, подобна на тази, която предоставят на Израел, предаде ДПА.

 

"Съединените щати са готови да осигурят... сигурност, подобна на тази, която осигуряваме на Израел". Президентът допълни, че това включва "предоставяне на необходимото им оръжие, капацитет да се защитават сами".

 

Но това би могло да се случи само ако има прекратяване на огъня и мирно споразумение между Украйна и Русия - страната, която я нападна. САЩ подкрепят Израел с около 3,8 млрд. долара годишно, голяма част от които отиват за противоракетна защита и военни технологии.

 

Според неотдавнашен доклад на Изследователската служба на Конгреса на САЩ никоя друга държава в света след Втората световна война не е получавала по-голяма подкрепа от САЩ, отколкото Израел.

 

През март 2022 г. Конгресът одобри милиарди допълнително финансиране за израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол", за чието разработване САЩ помогнаха.

 

Израел, който започна да я използва през 2011 г., я разгръща, за да защити своите 9,4 млн. жители. Наред с други неща, системата за защита унищожава ракети с малък обсег на действие, докато са още във въздуха.

 

САЩ вече са най-големият военен поддръжник на Украйна, доставяйки на нападнатата от Русия страна оборудване на стойност 42,8 млрд. долара, по данни на Института за световна икономика в Кил.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени