Байдън: Путин е агресорът, той избра пътя на войната и сега той и неговата страна ще понесат последствията

Санкционираме руските банки, които държат над 1 трлн. долара в активи. Блокираме основните американски активи на четирите най-големи банки в Русия

Американският президент Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън Източник: The White House

Американският президент на САЩ Джо Байдън обяви нови санкции срещу Русия, които "ще доведат до сериозни загуби за руската икономика". Това заяви тази вечер американският президент Джо Байдън. Според Байдън руският държавен глава Владимир Путин е планирал атаката от месеци.

 

"Над 150 хил. войници са били струпани по украинската граница. Руското правителство предприе кибератаки срещу Украйна. Видяхме странни, налудничави твърдения, че Украйна ще започне война срещу Русия, че е готова да използва химически оръжия, че подготвя геноцид. В момента, в който Съветът за сигурността на ООН се събра, за да вземе решение и да предотврати война, Путин обяви война и навлезе в Украйна", посочи Байдън.

 

"След това започнаха въздушните удари, последвани от навлизането на сухопътни военни части", припомни президентът на САЩ. Путин е агресорът, той избра пътя на войната и сега той и неговата страна ще понесат последствията, изтъкна държавният глава. "Обявявам нови санкции срещу Русия, които ще доведат до сериозни загуби за руската икономика", изтъкна Байдън.

 

"Ще го кажа ясно. САЩ не правят това сами. Месеци наред изграждаме коалиция от партньори, които представляват половината от световната икономика. Надяваме се на общото въздействие на нашата реакция", добавя още той. Байдън заяви, че САЩ ще ограничат способността на Русия да финансира своята военна машина.

 

"Ще ограничим тяхната способност да действат в икономическите условия на 2021 г. на високи технологии". Той припомни, че фондовата борса в Русия се срина по-рано в четвъртък.

 

"Санкционираме руските банки, които държат над 1 трлн. долара в активи. Блокираме основните американски активи на четирите най-големи банки в Русия като сред тях е ВТБ. Добавяме санкции и срещу хора от руския елит, които лично се облагодетелстват от политиката н Кремъл. Спряхме възможността руското правителство да набира средства от американски и европейски инвеститори. Въздействието на някои мерки ще се прояви с течение на времето. Ще ограничим способността на Русия да се конкурира икономически", подчерта Байдън.

 

Според него в петък НАТО ще проведе среща на високо равнище, за да препотвърди своята солидарност и за да набележи следващите стъпки спрямо Москва. Байдън заяви, че ще бъдат предоставени 50 млн. долара под формата на военни доставки за Украйна. "САЩ ще защитят всеки сантиметър територия на НТО с цялата си мощ", заяви категорично американският президент.

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени