Байдън разширява задължителната ваксинация в САЩ

Новите мерки, обявени от президента на САЩ, ще засегнат 100 милиона служители

Ваксинирането на Джо Байдън
Ваксинирането на Джо Байдън Източник: Pixabay

"Търпението ни се изчерпва", каза президентът на САЩ Джо Байдън на 80-те милиона неваксинирани срещу ковид американци, на фона на нарастването на опасенията за децата в страната, където всяка седмица коронавирусът причинява смъртта средно на около 20 деца, пише в. "Монд". Френският ежедневник отбелязва, че два месеца след изявлението на Байдън по повод Деня на независимостта, 4 юли , че страната е "по-близо от всякога да обяви независимостта си от смъртоносния вирус", Америка е обхваната от нова вълна, довела до хоспитализацията на 100 000 души, а броят на смъртните случаи на ден е около 1500.

 

В речта си вчера американският президент отправи критики срещу отказващите да се ваксинират, посочва "Монд" и отбелязва, че вероятността неваксиниран заразен да бъде приет в болница е седемнадесет пъти по-висока. "Това е пандемията на неваксинираните", каза обвинително Байдън. "Бяхме търпеливи, но търпението ни се изчерпва. Отказът ви струва скъпо на всички ни", разкритикува неваксинираните той и подчерта, че заетите болнични легла лишават други пациенти от грижи. Президентът на САЩ междувременно подписа указ, с който задължава федералните служители и подизпълнители, както и много от медицинските работници, да се ваксинират. Америка е разделена по въпроса за ваксините, като процентите варират силно в зависимост от щатите, обобщава в. "Монд".


Байдън се бори да възстанови общественото доверие към своята стратегия за борба с коронавируса, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че новите мерки, обявени от президента на САЩ, ще засегнат 100 милиона служители - около две трети от работната сила на страната. Решението на Байдън да налага глоби на предприятия с над 100 служители, ако служителите им не са ваксинирани или не се подлагат на тестове всяка седмица, ще засегна над 80 милиона заети в частния сектор. То предизвика незабавна реакция от консерватори, настроени скептично към правителствения контрол, отбелязва "Гардиън".

 

"Не е работа на правителството да диктува на частния бизнес какво да прави", заяви губернаторът на Оклахома, републиканецът Кевин Стит.

 

Новата стратегия от шест точки за борба с коронавируса не стига достатъчно далеч, пише в. "Вашингтон таймс". Това са колебливи половинчати мерки, които няма да предизвикат драматичната промяна, необходима на страната, докато само 54 на сто от населението е изцяло ваксинирано, а броят на починалите достига около 1500 на ден, смята американското консервативно издание.


Байдън трябва да признае, че администрацията му е изчерпала възможностите си да убеждава американците да се ваксинират. Властите опитаха разяснителни кампании, поощрения и призиви към патриотичния дълг. Това не свърши работа - време е за задължителни ваксинации, като федералното правителство използва всичките си правомощия, призовава "Вашингтон таймс". Защо Байдън не обяви, че ще изисква ваксинация за пътуване съм самолет и влак?, пита вестникът и припомня, че федералното правителство в САЩ има правомощия за пътуванията между щатите и вече ги е използвало, за да гарантира, че пътуващите ще носят маска на летищата, във влаковете и в самолетите.

 

Администрацията трябва да покаже, че изборът да не се ваксинираш има последствия. Ако искате привилегията да пътувате, трябва да се ваксинирате, подчертава в. "Вашингтон пост". Би било добре да се ваксинират срещу ковид и децата, навършили 12 години. Във всички щати има задължителни имунизации в детска възраст. Ваксината срещу ковид не би трябвало да бъде различна, пише още "Вашингтон таймс".

 

В същото време е необходим надежден метод, който да позволява проверка на ваксинационните документи, по примера на Израел и ЕС. САЩ имат нужда от здравни документи, които се фалшифицират по-трудно от сегашните, предупреждава изданието. Маските са друга сфера, в която правителството трябва да покаже лидерство. Отмененото задължително носене на маска на закрити обществени места трябва да бъде възстановено там, където темпото на разпространение на вируса остава значително или високо - но в по-голямата част от страната това изискване не е в сила, отбелязва "Вашингтон таймс".

 

Администрацията на Байдън постигна огромен напредък в борбата с коронавируса, но голяма част от трудно постигнатите успехи бяха загубени, защото прекалено много американци избраха да не се ваксинират. Сега правителството трябва да признае, че заобикалките няма да спрат разпространението на КОВИД-19. Времето за убеждаване изтече и настъпи моментът Байдън да направи максимално трудно решението човек да остане неваксиниран, пише в заключение "Вашингтон таймс".

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени