Байдън: Сърбия да признае Косово! Вучич: Признаване на Косово не е записано в нито един документ

Американският президент изпрати поздравление по случай националния празник на Сърбия

Американският президент Джоузеф Байдън
Американският президент Джоузеф Байдън Източник: Twitter

Американският президент Джо Байдън поиска Сърбия да признае Косово. В поздравление по случай националния празник на Сърбия 15 февруари Байдън поиска от сръбския президент Александър Вучич да положи усилия за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, съобщават сръбските вестници.

"От името на американския народ изпращам сърдечни поздравления до Вас и съгражданите ви по повод националния празник на Сърбия 15 февруари. САЩ "остават непоколебими" в подкрепата за европейската интеграция на Сърбия, извършването на реформите и постигането на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, споразумение, "което е фокусирано върху взаимното признаване" на двете страни.


"Силата на нашите отношения се основава на дълбоката история на връзките между нашите два народа, които воюваха като съюзници в двете световни войни. Ценим и близкото си сътрудничество в борбата против пандемията от коронавирус, докато заедно се изправяме пред това глобално безепрецедентно предизвикателство", пише в поздравителното писмо от Белия дом.

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари за поздравлението, но отбеляза, че взаимно признаване между Сърбия и Косово не е записано в нито един акт на нито една световна организация, нито на ЕС, в нито една резолюция, съобщава вестник "Новости" в електронното си издание.


"Разбираме, че това е американската политика, имаше опити тази фраза да се наложи като нещо, което трябва да приемем като окончателно решение. Вече казах в Белия дом какво мисля за взаимното признаване и отговорът ми няма да бъде различен", заяви Вучич. "Досещам се за много идеи за това какво поздравление бих могъл аз да изпратя за Деня на независимостта на САЩ, но ролята ми е да защитавам интересите на Сърбия", добави той.

"За нас Сретение е голям празник и то е много по-важно за нас от американските и албанските желания. И ние имаме своите желания, но и по-различна действителност. От друга страна трябва да призная, че това не е приятно, защото ви е ясно, че цялата американска външнополитическа инициатива ще върви в тази посока", каза сръбският президент.

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени