Байдън: САЩ няма да изоставят Украйна

При никакви обстоятелства не можем да допуснем прекъсване на американската помощ, заяви президентът на Съединените щати

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Telegram

Президентът на САЩ Джо Байдън призова републиканските политици да спрат да се "заиграват" със заплахата от спиране на работата на федералното правителство, ден след като Конгресът на САЩ прие временно споразумение за избягване на подобен сценарий, предадоха световните агенции.

 

"Стига толкова", призова Байдън и добави, че е "уморен от опасни игри", в телевизионно обръщение, произнесено след приемането на извънредната мярка, която отлага с 45 дни крайния срок за спиране на работата на правителството, докато републиканци и демократи водят тежка борба за бюджета.

 

"При никакви обстоятелства не можем да допуснем прекъсване на американската помощ за Украйна", заяви Байдън в изказване от залата "Рузвелт". "Разполагаме с време, не много време и има огромно чувство за спешност", добави той, като отбеляза, че законопроектът за финансиране е с продължителност само до средата на ноември. Байдън призова Конгреса да договори възможно най-скоро пакет от помощи.

 

САЩ няма да изоставят Украйна във войната срещу Русия, въпреки че в сделката за избягване на парализата на федералното правителство не беше включена допълнителна помощ за Киев, подчерта Байдън.

 

"Искам да кажа на нашите съюзници, на американския народ и на народа на Украйна, че можете да разчитате на нашата подкрепа. Ние няма да изоставим Украйна", заяви той в телевизионно обръщение, предаде БТА.

 

САЩ избегнаха парализата на федералната си администрация в последния момент, като Сенатът прие извънредна мярка само три часа преди крайния срок. Тя обаче изключва помощта за разкъсваната от война Украйна, поискана от Белия дом.

 

Предстои американските конгресмени да разгледат отделен законопроект за военна и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 24 млрд. долара, която президентът Джо Байдън искаше да бъде включена в бюджета. Според американските медии гласуването може да се състои в началото на следващата седмица.

Още от "Светът"

Украйна и балтийските страни ще бойкотират срещата на ОССЕ в Скопие заради участието на Сергей Лавров

Присъствието на Лавров поражда риск "от легитимиране на един агресор, каквато е Русия, като пълноправен член на нашата общност от свободни страни, се казва в тяхно съвместно изявление

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени