Байдън: САЩ се изтеглят от Афганистан

Български контингент ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзниците

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Theins

зтеглянето на американските войски от Афганистан ще започне на 1 май и ще приключи преди 11 септември, обяви днес американският президент Джо Байдън, съобщава БТА. "Съединените щати ще започнат финалното си изтегляне на 1 май тази година. Изтеглянето няма да бъде прибързано. Ще го направим отговорно, обмислено и сигурно и като се координираме напълно със съюзниците ни и партньорите ни, които сега разполагат с повече сили в Афганистан от нас", посочи Байдън. Той каза, че е обсъдил това решение с бившия американски президент Джордж У. Буш. САЩ ще продължат да подкрепят Афганистан след военното изтегляне до 11 септември.

 

"Въпреки че няма да останем в Афганистан във военно отношение, нашата дипломатическа и хуманитарна дейност ще продължат", заяви Байдън и добави: "Ще продължим да подкрепяме правителството на Афганистан". Министрите на външните работи и министрите на отбраната на страните членки на НАТО проведоха днес извънредна среща чрез видеоконферентна връзка с намиращите се в Брюксел държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън и секретаря по отбрана Лойд Остин. Министрите обсъдиха присъствието на НАТО в Афганистан и ситуацията около Украйна, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

 

През 2001 г. съюзниците заедно взеха решение за активиране на чл. 5 от Северноатлантическия договор за първи път в историята на НАТО. Днес, отново заедно, взеха решение за постепенно изтегляне от 1 май 2021 г. на контингентите в мисията "Решителна подкрепа". Процесът ще продължи няколко месеца. С поетапното изтегляне на мисията на НАТО в Афганистан не се прекратява ангажиментът на съюзниците към стабилността в страната. Това ще позволи отварянето на нова страница в отношенията с Афганистан. В процеса на прекратяване на мисията съюзниците ще следват отговорен подход, с цел запазване на постигнатото през последните 20 години, включително по защитата на човешките права, особено правата на жените, децата и малцинствата.

 

Министрите от страните от НАТО обсъдиха и струпването на руски войски и въоръжение в близост до границите на страната и на територията на незаконно анексирания полуостров Крим, както и свързаната с това ескалация на напрежението. Съюзниците единодушно осъдиха действията на Русия и потвърдиха твърдата си подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. В момента 42-рият български контингент продължава да е част от мисията "Решителна подкрепа" и ще бъде изтеглен съгласно решенията, взети от съюзниците.

"Днес говорих и с Красимир Каракачанов. Доволен съм и мисля, че с него, заедно с Министерството на отбраната и българската армия направихме това, което десетилетия не е правено – и за договори, и за превъоръжаване. Днес обсъдихме и с Екатерина Захариема може би утре, вдругиден или другата седмица ще направим извънредно заседание и ще изтеглим контингента ни от Афганистан", обяви българският премиер Бойко Борисов.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени