Байдън: САЩ ще защитават всеки сантиметър от територия на НАТО с всички средства, с които разполагаме! Путин няма представа какво го очаква!

Затваряме САЩ за всички полети от Русия, добави той

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: ABD

Американският президент Джо Байдън бе аплодиран от демократи и републиканци в знак на подкрепа за Украйна по време на речта си "За състоянието на Съюза", произнесена тази нощ пред Конгреса, предаде Ройтерс. Събитията в Украйна принудиха президента на САЩ Джо Байдъун да се отклони от традиционния сценарий на годишната реч пред Конгреса "За състоянието на Съюза". "Нека всеки от нас, който е в състояние да стане, да стане и да изпрати ясен сигнал към Украйна и света", каза президентът на САЩ.

 

Законодателите от двете партии, събрани в пленарната зала на Камарата на представителите, се изправиха и с овации и развяване на украински флагове изразиха подкрепата си за борбата на народа на Украйна срещу нашествието на Русия. В залата присъстваше и посланикът на Украйна Оксана Маркарова. Тя стоеше редом до Първата дама Джил Байдън. В този момент президентът се отклони от подготвения текст и каза по адрес на руския президент Владимир Путин: "Той няма представа какво се задава". "Ние причиняваме болка на Русия и подкрепяме народа на Украйна. Сега Путин е повече от всякога изолиран от света", заяви Байдън. "Преди шест дни руският президент Владимир Путин се опита да разклати устоите на свободния свят, мислейки, че може да го накара да се подчини на заплашителните му методи", каза президентът на САЩ. "Но той много се обърка". Байдън описа украинския народ като "стена от сила, която (Путин, бел. ред.) никога не си е представял".

 

Той похвали украинския си колега Володимир Зеленски и украинските граждани за "тяхното безстрашие, тяхната смелост, тяхната решителност, която вдъхновява света". "Нахлуването на руския диктатор в чужда държава струва скъпо на целия свят", заяви Байдън в речта си. Но "в битката между демокрацията и автокрацията демокрациите се изправят на крака и светът ясно избира страната на мира и сигурността", каза той. Светът е "изолирал" Владимир Путин за това, че е изпратил руските войски да нахлуят в Украйна, заяви президентът на САЩ като се зарече, че опустошителните санкции ще "изцедят" икономическата сила на Русия и ще отслабят армията ѝ.

 

"Сега Путин е изолиран от света повече, отколкото някога е бил", заяви Байдън, като добави, че "той няма представа какво го очаква" по отношение на икономическите санкции и наказания. Американският президент предупреди и руските олигарси и "корумпирани лидери", които според него са измъкнали милиарди долари по време на режима на Путин: "Идваме за вашите незаконно придобити печалби". Байдън повтори, че американските сили "няма да участват в конфликта с руските сили в Украйна". Съединените щати ще освободят 30 млн. барела петрол от стратегическия си петролен резерв като част от международните усилия за стабилизиране на пазара след нахлуването на Русия в Украйна, заяви американският президент. "Свободата винаги ще победи тиранията. Президент Зеленски, украинци – вие вдъхновявате целия свят. Украински студенти, учители – всички те се превърнаха във войници. Зеленски, изказвайки се в ООН, каза: "Светлината ще победи тъмнината", каза президентът на САЩ. "Да, ние, Съединените щати, заставаме рамо до рамо с украинския народ. Знаем уроците на историята: ако диктаторът не бъде спрян, той върви напред", добави Байдън.

 

Той подчерта, че нападението срещу Украйна е неоправдано. "Путин е изолиран от света, както никога досега в историята. Заедно с нашите съюзници ние прибягваме до мощни икономически санкции, което прави военния фонд на Путин напълно безсмислен. Днес казвам на Путин и руските олигарси, които откраднаха милиарди долари в резултат на този режим - ние сложихме край на това. Луксозните им апартаменти, яхтите им, самолетите и сметките им - ще ги "арестуваме". От този ден нататък затваряме всички полети от Русия. И само Путин е отговорен за това", каза Байдън. "Нашите войски няма да се бият в Украйна. Но САЩ ще защитават всеки сантиметър от територия на НАТО с всички средства, с които разполагаме. Ясно разбираме, че украинците проявяват смелост, но следващите дни ще бъдат трудни за тях. Ако Путин продължи, то украинският народ няма да се откаже от свободата си и от своите 30 години независимост", каза президентът на американската държава.

 

Акцент американският президент постави върху предварително обмислената и непровокирана атака на Путин срещу Украйна и отказът на Русия от дипломация. "Той смяташе, че Западът и НАТО няма да реагират. Той си мислеше, че може да ни раздели у дома, в тази зала и в тази нация. Путин сгреши. Ние бяхме готови", заяви Байдън. "На лъжите на Русия се противопоставихме с истината", а в момента, според Байдън, свободният свят му търси отговорност. Байдън заяви, че агресията на Путин само е накарала световните демокрации да укрепят решимостта си да се противопоставят на надигащите се автокрации. "И сега, след като той действа, свободният свят му търси отговорност".

 

"Сега е часът, нашият момент на отговорност. Нашият тест за решителност и съвест, за самата история. Именно в този момент се формира нашият характер. В този момент се открива нашата цел. Изковава се нашето бъдеще", каза Байдън в заключение. Байдън заяви още в анонс, че САЩ също така ще забранят достъпа на руски самолети до американското въздушно пространство, присъединявайки се към нарастващия брой държави, които затварят небето си за Русия след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна. "Ние сме подложени на изпитание, но желязната воля на украинския народ ще ни помогне да се справим. Въпреки че Путин обгради Киев с танковете си, той не може да победи сърцата и душите на украинския народ, тяхната любов към свободата. Той никога няма да успее да подкопавае решителността на свободния свят", обобщи Байдън.

 

По отношение на конфликта 46-ият президент обяви още, че САЩ се присъединява към държавите, които закриват въздушното си пространство за самолети на руски авиокомпании и посочи за успех това, че руската фондова борса е загубила 40% от пазарната си капитализация в резултат на санкциите от последните дни и седмици. По отношение на въоръжената съпротива Джо Байдън потвърди, че не възнамерява американски войници да участват в кофликта, а прехвърлянето на войска в Европа обоснова със "защита на НАТО", а не участие в украинския конфликт.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени