Байдън "сви перките" на военнопрестъпника Путин: Ще има война, ако нападнеш съюзник на САЩ в НАТО

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна, която се бори срещу руските сили, нахлули на нейна територия

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Twitter

Американският президент Джо Байдън удари истински словесен ъперкът срещу военнопрестъпника Владимир Путин. Той заяви, че ще има война, ако си позволи да нападне съюзник на САЩ в НАТО, предадоха американски медии.

 

Байдън коментира продължаващата вече над три месеца война в Украйна, която Русия започна непредизвикано на 24 февруари. "Колкото и да не съм съгласен с Путин, САЩ няма да се опитат да го свалят (от власт)", каза Байдън. Той обаче подчерта, че ако САЩ и техен съюзник бъде атакуван от руската армия, то САЩ ще бъдат "пряко ангажирани" в този конфликт.

 

Американският президент също така подчерта, че САЩ не искат война между НАТО и Русия и се опитва да увери Москва, че няма да насърчи Украйна да нанася удари извън нейна територия. Коментарът му за свалянето на Путин от власт изглежда бе направен, за да хвърли яснота върху друго негово изказване, направено по време на реч в Полша през март, коментират световните агенции. Тогава Байдън каза, че "за бога, този човек не може да остане на власт".

 

САЩ ще предоставят съвременни ракетни системи на Украйна, която се бори срещу руските сили, нахлули на нейна територия, се казва в статия на американския президент Джо Байдън във в. "New York Times". В статията Байдън отбелязва, че макар всяка война да приключва с помощта на дипломацията, преговорите отразяват фактическото положение на бойното поле.

 

"Предприехме спешни действия за изпращането на Украйна на значителни количества оръжия и боеприпаси, за да може силите ѝ да се сражават на бойното поле и да се поставят във възможно най-изгодна позиция на масата за преговори", пише в колонката си в изданието Байдън. 

 

New York Times посочва, че това са най-мощните оръжия, които предоставят САЩ на Украйна от началото на войната. "Затова реших, че ще предоставим на Украйна по-модерни ракетни системи и боеприпаси, които ще ѝ дадат възможност да нанася по-точни удари по ключови обекти на бойното поле в Украйна", се казва още в статията на американския президент.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени