Байдън убеден, че Путин е решил да нахлуе в Украйна

Байдън каза това след телефонен разговор с лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Великобритания, ЕС и НАТО

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: Creativecommons

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна, предадоха агенциите. "Към този момент, аз съм убеден, че той е взел решение да нахлуе", каза Байдън пред репортери във Вашингтон. "Имаме основание да смятаме така", добави той и се позова на американски разузнавателни оценки.

 

Байдън повтори, че нападението може да се случи в "следващите дни". "Смятаме, че те ще нападнат столицата на Украйна Киев, град с 2,8 милиона невинни хора", заяви президентът на САЩ в Белия дом. Вашингтон няма да изпраща войски в Украйна, но ще продължи да я подкрепя, каза той. Дипломацията остава възможна, докато няма инвазия, добави Байдън.

 

На фона на взаимните обвинения между Русия и Украйна за спираловидно нарастващото напрежение той каза, че всеки опит Украйна да бъде представена като агресор, който провокира Русия, "противоречат на елементарната логика". Американският президент заяви, че Москва не е успяла да разедини Запада в украинската криза.

 

Байдън каза това след телефонен разговор с лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Великобритания, ЕС и НАТО, съобщи Белият дом. Лидерите обещаха да продължат с дипломацията, като същевременно се подготвят да направят бързо и съгласувано така, че Русия да плати икономическа цена, ако избере изостряне на конфликта, се казва в разпространеното от американското президентство съобщение за разговора. Те са обсъдили и усилия за гарантиране на отбраната и сигурността на източния фланг на НАТО, заяви Белият дом. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени