Байден не се шегува с Путин - вкара в Норвежко море ядрена подводница и самолета на "Страшния съд"

Ханс Кристенсен, член на Федерацията на американските учени, нарече това директен сигнал към Русия

Американските ядрени сили в Норвежко море
Американските ядрени сили в Норвежко море Източник: X

На 23 юни в Норвежко море се появи ракетният крайцер на ВМС на САЩ USS Normandy, придружен от ядрената подводница USS Tennessee и самолетите P-8A Poseidon и E-6B Mercury. Това съобщи в социалната мрежа X Военноморското командване на САЩ в Европа и Африка.

 

 

Както отбелязва Business Insider, появата на ядрената подводница с балистични ракети "Трайдънт" на борда показва рядка демонстрация на сила на фона на ядрени заплахи от Руската федерация и изпращането на руска военноморска флотилия в Куба.

 

Подводницата USS Tennessee е способна да носи до 20 ядрени ракети "Трайдънт", а придружаващият я самолет E-6B Mercury се нарича "Самолет на Страшния съд", защото може да предава директиви на Националното командване на ядрени подводници.

 

Американска ядрена подводница Тенеси (Tennessee)
Американска ядрена подводница Тенеси (Tennessee) Източник: X

Ханс Кристенсен, член на Федерацията на американските учени, казва, че това е доказателство за изнесени напред и в готовност възможности за операции с ядрени ракетни подводници. "Това, което не очаквах, е, че един от тях ще изплува край бреговете на Норвегия като директен сигнал към Русия", пише той в X.

 

 

Отбелязва се, че умишленото разкриване на местоположението на подводниците служи като сигнал за ядрено възпиране и показва на Москва, че американските носители на страховитите ракети "Трайдънт" са активни в близките на Русия води. Междувременно руските подводници са все по-активни в Атлантическия океан и дори край бреговете на САЩ.

Още от "Светът"

Русия е загубила в Украйна над 8 000 танка, запасите й приключват, задава се критична ситуация

Според Майкъл Герстад, военен аналитик, Русия все още има на склад около 3200 танка. "Но огромната част от тях са в лошо състояние и изискват значителни ремонти", каза той

Прочетете повече прочетете повече

Иран вече е монтирал четири от осемте си нови инсталации от центрофуги за обогатяване на уран, сочи доклад на МААЕ

Техеран е оповестил по-рано този месец, че ще приведе бързо в действие инсталации в подземния си комплекс за обогатяване на уран в иранското селище Фордо

Прочетете повече прочетете повече

САЩ, Израел и Украйна се договарят да прехвърлят до осем системи "Пейтриът" на въоръжените сили на Украйна

Това показва промяна в отношенията между Израел и Русия, напрежението между които възникна поради подкрепата на Москва за палестинската терористична групировка "Хамас"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени