BBC: Колосални загуби за руската армия при отстъплението в Украйна

Според доклади на Генералния щаб на Украйна Русия е загубила повече от 50 000 войници и офицери.

Загинали руски военнослужещи в агресията срещу Украйна
Загинали руски военнослужещи в агресията срещу Украйна Източник: ИА Город

Бързата контраофанзива на Украйна в Харковска област доведе не само до изоставяне от руснаците на редица превзети преди това селища, но и до загуби на военни. Въз основа на открити източници Би Би Си успя да установи, че между 5 и 12 септември Русия е загубила над 200 военни в Украйна, включително 57 елитни специалисти - войници и офицери от специалните сили, морската пехота, най-добрите части на въздушнодесантните войски и Росгвардия. Руската служба на Би Би Си поддържа списък на руските военни жертви в Украйна съвместно с Mediazona, която е призната в Русия за "чуждестранна медия" и екип от доброволци.

 

Към 16 септември успяхме да потвърдим, че са загинали общо 6476 войници и офицери, посочват от британската медия. Представа за броя на загиналите, които не са попаднали в нашата компилация от официалните доклади, дава информацията от гробищата. Всяка седмица откриваме нови доказателства за погребения на руски военни в различни населени места в Русия, за които местните власти не съобщават. Въз основа на тези наблюдения можем да предположим, че списъкът на потвърдените жертви, поддържан от Би Би Си, може да съдържа поне 40-60% по-малко имена на загинали, отколкото са реално погребани в Русия.

 

Според публични данни руската армия е загубила най-малко трима подполковници по време на украинската контраофанзива. Подполковник Денис Лазутин е загинал при отбраната на Балаклия (точна дата на смъртта не е посочена; погребението е насрочено за 18 септември). Павел Кривов, командир на батальон от 106-та въздушнодесантна дивизия, загива край Изюм на 9 септември. В същия ден, според жителите на Уст-Илимск, умира подполковник Дмитрий Кочетков, командир на 70-а мотострелкова дивизия.

 

По време на украинската контраофанзива в Харковска област загинаха и двама подполковници от запаса. И двамата са на възраст над 45 години и са отишли доброволно на война в Украйна. Загиналият Кирил Коростелев преди това е служил пет години във Френския чуждестранен легион, а също така е воювал в Сирия и Африка (най-вероятно като част от частна военна компания).

 

Само между 5 и 12 септември в Украйна са убити общо 27 офицери. Сред тях имало двама военни пилоти. Това са специалисти и елитът на всяка армия в света. Обучението на един пилот на изтребител може да отнеме 15-17 години и да струва 12-14 милиона долара. Сред загиналите при отстъплението са най-малко 10 офицери от Росгвардия, включително капитан от отряда на ОМОН от Република Коми. Съдейки по докладите от Харковска област, първият удар на украинската военна контраофанзива е бил нанесен на подразделенията на ОМОН и СОБР. Именно тези части на Росгвардия, които обикновено са специализирани в разпръскването на демонстрации и задържането на малки групи въоръжени хора, се оказват въвлечени в изцяло военна битка. Участието в такива сражения изисква съвсем различен вид знания и подготовка, които може би липсват на бойците и офицерите от Росгвардия.

 

Сред загиналите от 5 до 12 септември са и най-малко седем членове на специалните сили на ГРУ, 10 морски пехотинци и най-малко 29 парашутисти. Продължава да постъпва информация за руски жертви по време на отстъплението в Харковска област. Обикновено руските медии, официални лица и роднини научават и съобщават за смъртта на военнослужещите с известно закъснение. Дагестан (301 души), Бурятия (267) и Краснодарският край (256) все още водят по брой на потвърдените жертви. За сравнение, само 23 души са починали в Москва, въпреки че жителите на столицата представляват почти 9% от населението на Русия. В много региони от Русия военната служба по договор е почти единствената възможност за получаване на стабилен доход.

 

Руските официални лица все по-рядко съобщават публично за смъртните случаи на военни в Украйна, така че паметниците се превръщат във важен източник на информация: стенни плочи в училищата, надгробни плочи в гробищата, паметници в парковете и военните поделения.

Необичаен, но важен източник на информация беше плакат със снимки на загинали военнослужещи, изложен по време на шампионата по бокс на руските въоръжени сили в Борисоглебск. Върху него са отпечатани данните на 47 загинали войници и офицери от 3-та гвардейска бригада на специалните сили на ГРУ. След като се запознава със снимките на плаката, Би Би Си установява, че имената на повечето от споменатите военнослужещи от Спецназ са се появявали и преди в медиите и социалните мрежи, но без да се уточнява мястото на службата им. На плаката имаше и снимки на двама офицери от ГРУ, за чиято смърт досега не е съобщавано публично.

 

Би Би Си продължава да разследва и погребения в гробища в различни региони на Русия. Намираме не само гробовете на тези, за чиято смърт е съобщено публично, но и още толкова, а понякога и повече надгробни плочи на войници и офицери, за чиято смърт не е съобщено от властите, местните журналисти или роднините в социалните мрежи. През последните две седмици такива гробове са открити в Калужката и Калининградската област, както и в Краснодарския край.

 

От 6476 руски военнослужещи, убити в Украйна, 1116 души - 17% - са офицери, включително четирима генерали и 34 полковници. Ако се съди по данните за седемте месеца, най-голям дял от жертвите имат младшите офицери. В руската армия те са тези, които трябва да вземат основните тактически решения в боя. В същото време повечето от тях са все още млади, защото званието лейтенант се получава най-често на 21-22 години и по тази причина са неопитни, но вече трябва да решат как да постигнат целите, поставени от началниците им. Повечето от висшите офицери, особено полковниците, са загинали през първите два месеца на войната. По това време руската армия изпитва най-големи проблеми с комуникациите и логистиката и настъпва на няколко фронта едновременно. След като се установяват комуникациите между щаба и пряко воюващите части, полковниците и генералите започват да загиват по-рядко.

 

От 5 до 12 септември отново се наблюдава нарастване на броя на потвърдените жертви сред висшите офицери с ранг от майор до подполковник. Възможно е това да се дължи на факта, че отстъпващите части на руската армия се нуждаят от координация и високопоставени военни отново трябва да пътуват до фронтовата линия. През седмия месец на войната най-голям брой жертви, 20%, има пехотата. От друга страна, делът на убитите парашутисти постепенно намалява. Според източници на Би Би Си основната тежест сега се пада на частите на частните армии и на така наречените от руски медии доброволци.

 

Според някои правозащитници някои жители на Чечения се записват в "доброволческите отряди" заради заплахите към тях и натиска върху семействата им. Преди да бъдат изпратени на фронта, отрядите от "доброволци" често преминават само 3 до 10 дни обучение. Очевидно това е и причината "доброволците" да останат най-бързо растящата категория жертви.

 

До 16 септември беше потвърдена информацията за смъртта в Украйна на най-малко седем затворници, воювали в състава на руски паравоенни части. Проектът Gulagu.net е първият, който съобщава за набирането на руски осъдени, които са изпратени на фронта в началото на юли. 

По данни на MediaZone до края на август са били изпратени най-малко 480 затворници.

 

Като се има предвид информацията от руските гробища и паметници, списъкът на потвърдените жертви, поддържан от Би Би Си, може да съдържа поне наполовина по-малко имена на военнослужещи, убити в Украйна, отколкото са погребани в Русия. Крайната цифра се увеличава значително, ако в списъка на жертвите се включат и всички липсващи военни от Русия и "народните милиции" от Донецк и Луганск. Към 16 септември властите на самопровъзгласилата се ДНР признават 2 987 загинали военнослужещи, докато самопровъзгласилата се ЛНР не съобщава за жертви.

Би Би Си е открила повече от 3600 съобщения и публикации в групите в социалните мрежи на поддръжници на ДНР и ЛНР, които търсят роднини от мъжки пол, които са били в редиците на "народната милиция" и отдавна не са се свързвали с тях. Някои от издирваните в първите месеци на войната вече са се завърнали у дома като "Товар 200".

 

По оценки на ЦРУ до края на юли Русия е загубила повече от 15 000 войници в Украйна. Още през юни британското разузнаване съобщи за 20 000 загинали. Според доклади на Генералния щаб на Украйна Русия е загубила повече от 50 000 войници и офицери. Няма актуални официални данни за жертвите от руска страна. Руското министерство на отбраната съобщи за последно за жертвите на 25 март, когато бяха регистрирани 1351 загинали.

 

Източник: News.bg

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени