BBC с доказателства: Касетъчен боеприпас е бил използван за поразяване на железопътна гара в Краматорск

При взривяването си касетъчните боеприпаси разпръскват по-малки бойни глави, които по-късно, а понякога и много по-късно, се взривяват самостоятелно

Крематорск
Крематорск Източник: Telegramm

Касетъчен боеприпас е бил използван за поразяване на железопътна гара в Краматорск на 8 април. BBC разполага с доказателства за това след проверка на място. Откритите следи съвпадат със следите от използването на касетъчни боеприпаси.

 

На мястото на удара са открити останки от ракета "Точка-У", която може да е оборудвана с касетъчна бойна глава. При взривяването си касетъчните боеприпаси разпръскват по-малки бойни глави, които по-късно, а понякога и много по-късно, се взривяват самостоятелно.

 

Касетъчните боеприпаси не са предназначени за унищожаване военни обекти или бронирани превозни средства, те по-скоро поразяват цивилни обекти и граждани. От тях най-често страдат цивилни граждани, поради което много страни са подписали конвенция за забраната им.

 

Но не и Русия и Украйна. Според експертите малките дупки, изпъстрящи цялото място на експлозията, са характерни за касетъчните боеприпаси. Оставените следи са подобни на тези, оставени от суббоеприпаси от 9N24 - съветски боеприпас, който може да носи ракета "Точка"," казва Сидхарт Каушал, експерт в британския изследователски център Royal United Services Institute (Rusi).

 

По време на удара гарата бе пълна с евакуиращи се цивилни граждани. Загиналите са вече 57 души, сред тях и деца. Десетки ранени се намират в болница.

 

Павло Кириленко, ръководител на Донецката областна военна администрация, заяви че именно такъв боеприпас е използван от руските военни. Сепаратистите от самопровъзгласилата се ДНР също говорят за използването на касетъчна бомба, въпреки че обвиняват украинските сили за сигурност.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени