Беларуската полиция обискира жилищата на журналисти от частна медия

Журналистът от БелаПАН Захар Шчербаков бе откаран след обиск в жилището му за разпит

Белоруски спецчасти ОМОН
Белоруски спецчасти ОМОН Източник: ТАСС

Беларуската полиция обискира днес жилищата на редица журналисти от частната медия БелаПАН, предаде Франс прес. Световната информационна агенция определи тези действия като нов пример за настъплението на режима на президента Александър Лукашенко срещу медиите и опозицията. Близо един час продължи например операцията в дома на заместник-главния редактор на БелаПАН Александър Зайцев, съобщи Беларуската асоциация на журналистите и уточни, че са конфискувани мобилният му телефон, един харддиск и един таблет.

 

Според сдружението е образувано разследване за "организиране на акции, нарушили обществения ред". Обиск имаше и у главната редакторка на агенцията Ирина Левшина, съобщиха нейни колеги, цитирани от асоциацията. Журналистът от БелаПАН Захар Шчербаков бе откаран след обиск в жилището му за разпит, информира неговата съпруга Елена.

 

Сайтовете на агенцията belapan.by и belapan.com са недостъпни. Тази сутрин те обаче успяха да публикуват две съобщения за предстоящите обиски. Репресиите на режима срещу протестното движение в Беларус против спорното преизбиране на Лукашенко преди година не подминаха и медиите в страната. През февруари две журналистки от опозиционната телевизия "Белсат" получиха двегодишни присъди за подстрекателство към "размирици", когато отразявали демонстрации през 2020 г.

 

Неотдавна беларуските власти блокираха достъпа до опозиционната онлайн медия "Наша Нива", а преди това - основната платформа за интернет в страната TUT.BY. През май режимът арестува живеещия в изгнание журналист Роман Протасевич, след като приземи в Беларус самолета, с който той пътуваше от Гърция за Литва, припомня АФП.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени