Белгия осигурява автоматични пушки и гориво за въоръжените сили на Украйна

Той добави, че белгийските изтребители Ф-16, изпратени в Естония за охрана на въздушното пространство, са получили "по-широки" задачи

Белгийският премиер Александер де Кро
Белгийският премиер Александер де Кро Източник: Dezondag

Белгия осигурява автоматични пушки и гориво за въоръжените сили на Украйна, съобщи днес белгийският премиер Александер де Кро. Украйна не е поискала тази война и не е направила нищо лошо, коментира той пред местни медии. По неговите думи украинците искат демокрация и независимост, както и да няма влияние от Русия, а отговорът на Москва е жесток.

 

Белгия изпраща 2000 пушки собствено производство и 3800 тона гориво. Пратките ще преминат през Полша и ще се следи да достигнат по предназначение, уточни премиерът.

 

Той добави, че белгийските изтребители Ф-16, изпратени в Естония за охрана на въздушното пространство, са получили "по-широки" задачи. Де Кро отбеляза, че Белгия е една от първите страни, които осигуряват подобна подкрепа за Украйна.

 

Киев бе помолил преди няколко седмици белгийските власти за доставка на оръжие, но белгийското правителство съобщи преди няколко дни, че все още не е готово с отговора. Тази седмица Белгия изрази нагласа да изпрати на няколкостотин войници за участие в действията за защита на границите на НАТО.

 

Източник: БТА

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени