Белгия постига целта за 70 % ваксинирани до началото на август

Премахват се ограниченията за броя на посетителите в магазините

Белгия ваксинира почти 70 процента от населението
Белгия ваксинира почти 70 процента от населението Източник: iStock

Белгия ще успее да постигне целта за ваксиниране на 70 на сто от пълнолетните граждани до началото на август, показват данни на местните здравни власти, съобщи БТА. До днес изцяло имунизираните са 67,9 на сто, а 83,1 на сто са получили по една доза ваксина. Наскоро в страната започна поставянето на ваксини и на непълнолетни.

 

Данните сочат, че епидемията е овладяна, макар в последната седмица да се наблюдава ръст от 17 на сто в броя на приетите в болница. По най-нови данни за седмица в Белгия новата болест отнема живота средно на двама души. От началото на епидемията в страната над 25 200 души починаха от COVID-19.

 

Медиите цитират данни на неправителствената организация "Оксфам", според които Белгия е надплатила 796 милиона евро за доставените досега ваксини. Обяснението за този извод е, че препаратите са продавани десет пъти по-скъпо от производствената цена. От днес отпада забраната за влизане в Белгия на пристигащи от особено опасни по отношение на разпространението на заразата страни, ако идват от друга държава от ЕС. Премахват се ограниченията за броя на посетителите в магазините.

 

В средата на август ще бъде въведено изискване посетителите на събития на открито с над 1500 души да представят удостоверение за ваксиниране, преболедуване или изследване. От септември в закритите помещения за спортуване ще бъде задължително поставянето на устройства за измерване на количеството на въглероден двуокис във въздуха. Същата мярка ще се прилага в музеите, кината и театрите.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени