Белгийската крайна десница вероятно ще остане извън властта и след изборите през юни

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите

Крайнодесни в Белгия
Крайнодесни в Белгия Източник: Facebook

Крайнодясната белгийска партия "Вламс Беланг" вероятно ще остане изолирана от властта и след изборите през юни, съобщиха белгийски медии, като се позоваха на изявление на председателя на партията "Нов фламандски алианс" (НФА) Барт де Вевер.

 

В навечерието на изборите политолози допуснаха, че двете най-големи партии във Фландрия може да се обединят и да съставят управляваща коалиция, но отбелязаха, че това е почти невъзможно заради нуждата във федералното управление да участват и партии от Валония.

 

Засега "Вламс Беланг" се очертава първа сила след изборите във Фландрия, но всички партии без НФА, която ще бъде втора, вече ясно заявиха, че ще поддържат тъй нар. "санитарен кордон" около "Вламс Беланг" и няма да участват в коалиция с нея.

 

Де Вевер отхвърля възможността за взаимодействие с крайната десница дори и в местната власт. Не съм съгласен с почти всички идеи на "Вламс Беланг", не харесвам стила им, добавя той. Медиите отчитат, че Де Вевер за пръв път от началото на предизборната кампания говори ясно по този въпрос.

 

Питаме се как да се спре възходът на крайнодесните, това е много труден въпрос - дали да ги оставим да управляват и да видим резултата, продължава той. Де Вевер признава, че и в НФА отговорите не са единодушни.

 

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите. Видни фигури от партията бяха уличени в последните месеци в сътрудничество с Русия и Китай.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени