Белият дом: 50% от американците са ваксинирани срещу COVID-19

Това означава, че над 165 млн. души са получили или двудозовата ваксина "Модерна" и "Пфайзер", или еднократната "Янсен"

Ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson
Ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson Източник: Johnson & Johnson

Половината от населението на САЩ вече е напълно ваксинирано срещу COVID-19, броят на ваксинациите нарастват в отговор на разпространяващия се щам Делта, съобщи Белият дом в петък, предава "Франс24". "50% от американците вече са напълно ваксинирани. Продължавайте!", написа в туит Сайръс Шахпър, която отговоря в Белия дом за COVID данните. 

 

Това означава, че над 165 млн. души са получили или двудозовата ваксина "Модерна" и "Пфайзер", или еднократната "Янсен". Прагът на половината от всички напълно ваксинирани възрастни американци бе достигнат в края на май. Шахпър заяви, че седемдневният брой на нововаксинираните е нараснал средно с 11 % спрямо миналата седмица и с 44% през последните две седмици. 

 

Четири поредни седмици средният брой на хората, които се ваксинират всеки ден, се е увеличил, каза в четвъртък и COVID координаторът в Белия дом Джеф Зиентс. САЩ са най-тежко засегнатата нация от пандемията с 615 000 смъртни случая. Байдън настоява американците да се ваксинират, откакто встъпи в длъжност през януари. 

 

Програма за ваксинация пораждаше надежди за връщане към някакво подобие на нормален живот това лято, но планът не се реализира поради новопоявилата  се мутация "Делта". След пика си през април броят на новите ваксинации рязко спадна. Рязко се увеличиха ежедневните случаи на новозаразени, починали или хоспитализации, а градове като Ню Йорк и Лос Анджелис наложиха нови ограничения, като например документи за ваксиниране за влизане в закрити заведения като ресторанти и фитнес зали. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени