Белият дом иска Конгресът да отпусне още 13,7 милиарда долара помощ за Украйна

Те са предвидени за оборудване, разузнавателна подкрепа и директна помощ за украинския бюджет

Белият дом
Белият дом Източник: РИА Новости

Американският президент Джо Байдън иска Конгресът да отпусне на Украйна спешна помощ от 13,7 милиарда долара, тъй като досегашните средства, предоставени от Вашингтон, привършват, предаде Асошиейтед прес.

 

Средствата за Украйна, които Байдън иска от Конгреса, ще се прибавят към одобрените по-рано тази година 40 милиарда долара. Представители на американското правителство, пожелали да останат анонимни, казаха, че около три четвърти от тази военна и бюджетна помощ вече е била изразходвана или разпределена.

 

Новите 13,7 милиарда долара са предвидени за оборудване, разузнавателна подкрепа и директна помощ за украинския бюджет. Освен това те включват 1,5 милиарда долара за уран, с който да се захранват американските ядрени реактори, тъй като руските доставки може да намалеят. 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени