Белият дом: Към момента няма консенсус на Украйна да се предложи покана за членство в НАТО

Но на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли всички 32 съюзници потвърдиха, че Украйна е на необратим път към членство

Украйна и НАТО
Украйна и НАТО Източник: NATO

Съюзниците от НАТО обсъждат поканата на Украйна във военно-политическия блок. Високопоставен служител в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън заяви, че сега "няма консенсус дали да се предложи покана за членство на Украйна". Такава информация е публикувана на  сайта  на Белия дом.

 

"Но, както знаете, на срещата на върха на НАТО само преди няколко месеца - през юли (срещата на върха на НАТО 2024 г. се проведе във Вашингтон, бел. ред.), в средата на юли - всички 32 съюзници потвърдиха, че Украйна е на необратим път към членство", отбелязаха от администрацията на Байдън, цитирани от УНИАН.

 

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: White House

Американският служител също така назова въпросите, които сега трябва да бъдат решени за по-нататъшното придвижване на украинската държава към членство в Алианса: "Така че въпросът е как да насърчим този път и как да постигнем консенсус за следващите стъпки".

 

Отношенията между НАТО и Украйна
Украйна реши да поеме курс към присъединяване към НАТО, след като Руската федерация започна агресия срещу нея - завзе Крим, нахлу в част от Донбас. Украинските власти подадоха молба за ускорено присъединяване към Алианса, след като руснаците започнаха пълномащабно нахлуване в страната.

 

На 16 октомври президентът Володимир Зеленски представи във Върховната Рада план за победа, първата точка от който включва покана на Украйна в НАТО. По-късно генералният секретар на Алианса Марк Рюте заяви, че Украйна може да стане 33-ият или 34-ият член на военнополитическия блок.

Още от "Светът"

Зеленски безкомпромисен: Или ще ни приемат в НАТО, или възобновяваме производството на ядрено оръжие

Украинският военен експерт Олег Жданов смята, че Украйна има научен и технологичен потенциал за създаване на ядрени оръжия от различни видове - както тактически, така и стратегически

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени