Белият дом: НАТО ще очертае пътя за присъединяване на Украйна, но без график

Това заяви днес съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан
Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

НАТО ще очертае "път на реформи" за Украйна, за да може тя да се присъедини към Алианса, но няма да приема график за присъединяването ѝ, заяви днес съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Франс прес.

 

Съливан каза това пред журналисти във Вилнюс, където днес започва двудневната среща на лидерите на страните от НАТО. Освен това Съливан обяви, че утре американският президент Джо Байдън ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

 

На срещата във Вилнюс НАТО ще изпрати "позитивен сигнал" във връзка с желанието на Киев да се присъедини към Алианса, каза още Съливан, цитиран от Ройтерс.

 

Съливан направи изявлението си в момент, в който преговарящи от страните, членуващи в НАТО, финализират заключително комюнике, в което ще бъде очертан пътят на Украйна за присъединяване към отбранителния съюз.

Дипломати заявиха днес, че различията между преговарящите относно заключителния текст на комюникето намаляват.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени