Белият дом поиска от Конгреса $106 милиарда за помощ на Украйна и Израел

$61,4 млрд. се падат на Украйна

Белият дом
Белият дом Източник: White House

Белият дом поиска близо $106 милиарда за финансиране на амбициозни планове за укрепване на сигурността на Украйна, Израел и на южната граница на САЩ.

 

Около $14,3 млрд. от поисканите от американското президентство средства за фискалната 2024 г. ще бъдат за Израел, голяма част от които са предвидени за укрепване на противоракетната и противовъздушна отбрана на Израел и за покупка на други видове въоръжение за военните му нужди.

 

Байдън иска и 9 млрд. за хуманитарно подпомагане за Израел и Газа, където населението е изправено пред хуманитарна криза, която става все по-тежка.

 

Предложението включва и отделянето на $13,6 млрд. за повишаване на сигурността по южната граница с оглед на засиления натиск, на която подложена от миграционните потоци от страните от Карибския регион и Латинска Америка, а също и за пресичане търговията с влизащия през тази граница фентанил.

 

Американският Конгрес
Американският Конгрес Източник: 24TV.ua

Четири млрд. долара са предвидени и за военна и финансова помощ противодействие на опитите на Китай да разшири влиянието си в Азия. Но лъвският пай от средствата, $61,4 млрд., се пада на Украйна. Искането по това перо включва милиарди долари за обновяване на военната техника, с която разполага Киев, предоставяне на икономическа и военна помощ и подкрепа за украинските бежанци в САЩ.

 

"Светът гледа и американският народ с право очаква от своите лидери да покажат единство и да предприемат действия за реализирането на тези приоритети", заяви Шаланда Йънг, ръководител на Административно-бюджетното управление на Белия дом в писмо до и.д. председателя на Камарата на представителите на САЩ Патрик Макхенри. "Призовавам Конгреса да излезе с цялостно, двупартийно решение по тях в следващите седмици".

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени