Белият дом призова американските сенатори да постигнат споразумение за отпускане на помощ за Украйна

Тръмп подстрекавал републиканците да се противопоставят на споразумение за отпускане на помощ за Украйна, за да лиши своя противник, президента демократ Джо Байдън от политическа победа преди изборите през ноември

Белият дом
Белият дом Източник: РИА Новости

Белият дом призова американските сенатори да постигнат споразумение за отпускане на помощ, която е от съществено значение за Украйна, след появили се информации, че Доналд Тръмп се опитва да провали всякакъв напредък по това досие.

 

Според американски медии фаворитът на десницата за кандидат-президентската номинация подстрекавал републиканците да се противопоставят на споразумение за отпускане на помощ за Украйна, за да лиши своя противник, президента демократ Джо Байдън от политическа победа преди изборите през ноември.

 

В последните седмици републиканските народни избраници подложиха на натиск администрацията на Байдън, свързвайки отпускането на каквато и да е нова помощ за Украйна с по-строги мерки срещу имиграцията, една от водещите теми в предизборната кампания на Тръмп.

 

Споразумение между сенаторите републиканци и демократи изглеждаше обаче на път да бъде постигнато тези дни. Бюджетът, предназначен за Украйна се изчерпа поради липса на споразумение в Конгреса, докато Киев се безпокои все повече и повече от липсата на помощ от страна на САЩ, както и от страна на ЕС -  неговите основни поддръжници от началото на руската инвазия през февруари  2022 г.

 

В Белия дом уверяват, че администрацията на Байдън ръководи съвестно досието за помощта за Украйна и изразяват надежда, че републиканците ще останат на масата за преговорите, за да се постигне споразумение.

 

А Джон Кърби, говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ припомни, че Украйна се готви да преживее критични месеци  и че руснаците не показват никакво намерение да намалят атаките с дронове и ракети срещу украинската територия.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени