Белият дом: Путин разчита на това, че САЩ ще прекратят помощта за Украйна! Това би било голям подарък за него!

Според Кърби, ако Путин получи Украйна, той ще се появи на прага на НАТО

Джон Кърби
Джон Кърби Източник: Пресслужба на Белия дом

Ако САЩ спрат да подкрепят Украйна и Русия се появи на границите на НАТО, те ще трябва да действат в съответствие с член 5 на НАТО и да платят с американска кръв. Това  заяви  координаторът по стратегическите комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

 

Кърби отбеляза, че Путин разчита САЩ да спрат да подкрепят Украйна. "Това ще бъде голям подарък за него", подчерта координаторът.

 

Според Кърби, ако Путин получи Украйна, той ще се появи на прага на НАТО: "И както казах, ако смятате, че цената на подкрепата за Украйна е висока в момента, помислете какво ще струва на американската хазна и колко американска кръв ще се пролее, ако ни се наложи да действаме съобразно ангажиментите ни по член 5".

 

Той отбеляза също, че руският президент е разчитал на такова развитие от самото начало на тази война, защото не е вярвал, че Западът може да остане единен, че НАТО може да остане единен, че САЩ имат достатъчно сили.

 

"Ако ви е грижа за нашата национална сигурност, трябва да видите г-н Путин такъв, какъвто е, трябва да видите Русия такава, каквато е, и да разберете, че помощта за Украйна – а те не искат от нас да присъстваме физически – помощта ни, за да спечелят тази война, отговаря на интересите на нашата национална сигурност и на интересите на националната сигурност на всички наши съюзници в Европа".

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени