Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Джейк Съливан
Джейк Съливан Източник: White House

Одобрената наскоро от Вашингтон помощ за Киев няма да може да попречи на Русия да постигне успех на фронта, заяви съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, съобщава британският вестник Financial Times.

 

Съливан очаква още "руски пробиви" на фронтовата линия "през следващия период", въпреки новия пакет от помощ на САЩ, одобрен миналия месец, тъй като нещата не могат да се промянят рязко от днес за утре, пише вестникът, цитирайки речта на Съливан.

 

Но той добави, че с нова помощ от Вашингтон Киев ще може да "задържи фронтовата линия" и тя "гарантира, че Украйна може да издържи на руска атака" през цялата 2024 година.

 

И посочвайки сценария за война през следващата година, Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха".

 

"Неговите коментари за потенциална контраофанзива от страна на Украйна са най-ясната описание досега от Белия дом за това как вижда развитието на конфликта, ако президентът Джо Байдън спечели изборите през ноември", се казва в публикацията.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени